Picture of the authorPicture of the author
/ Нови Сад, уторак, 21.03.2023

Иванишевић отворио први скуп поводом оснивања стартап академије женског предузетништва „ОснаЖена, она може све“ 

Читај ми

Читај ми
AA

Амфитеатар Ректората Универзитета у Новом Саду био је данас место окупљања великог броја предузетница са територије АП Војводине, као и оних које то желе да постану, уз стручно вођство и менторство, у оквиру првог скупа поводом оснивања стартап академије женског предузетништва „ОснаЖена, она може све“. Скуп је одржан у организацији Центра за пословну едукацију и консалтинг „Core International“ из Новог Сада, уз подршку Покрајинског секретаријата за привреду и туризам, који дуги низ година спроводи програмске подстицајне мере намењене женском предузетништву.

Тим поводом, покрајински секретар др Ненад Иванишевић поручио је учесницама да не одустају од својих стремљења и планова да постану део приватног сектора АП Војводине и Републике Србије.

„Мењамо курс Секретаријата, па ћемо поред постојећих субвенција за привредне субјекте у области привреде и туризма тежиште рада поставити управо на преквалификације и доквалификације, оснаживање предузетница и предузетника. Успели смо да помогнемо субјектима и у доба короне, али сада је потребно оснажити људе да крену у сопствени бизнис. Управо ова академија има циљ да оснажи жене да започну бизнис, а са друге стране кроз програме преквалификације хоћемо да попунимо те специфичне празнине на тржишту рада, јер постоји велика потреба за радном снагом, посебно у сектору услуга, у ИТ индустрији, туризму и угоститељству“, рекао је Иванишевић.

Он је додао да ускоро започиње циклус конкурса Секретаријата за привреду и туризам у домену преквалификације и доквалификације, за које ће у 2023. години бити опредељено преко 20 милиона динара за ИТ сектор, као и да је у плану исти износ до краја године и за сектор услуга у угоститељству и туризму.

„Наредну годину бисмо посветили стицању нових знања у сектору запошљавања како бисмо могли да одговоримо привредном развитку који је пред нама и потребама тржишта рада“, навео је секретар Иванишевић.

На догађају је представљен програм стартап академије, као и организатори и предавачи.

Програм стартап академије је подржан од стране Секретаријата, који је учествовао у креирању његовог концепта, са циљем да допринесе јачању пословних снага жена, развијању и оснаживању капацитета жена заинтерсованих за самозапошљавање у стартап процесу, при чему прва фаза подразумева окупљање учесница из десет градова и општина на територији АП Војводине –из Суботице, Сомбора, Темерина, Кикинде, Зрењанина, Новог Сада, Вршца, Панчева, Руме и Сремске Митровице.

Пројекат има и специфичне циљеве програма обуке, који поред јачања самопоуздања и самовредновања жене, те стицања основних знања из области предузетништва микро и малих предузећа, подразумевају и оснаживање жена за улазак у предузетништво, стицање основних правних знања за покретање малог бизниса, анализу пословних идеја, истраживање тржишта, профилисање циљних група и пословне комуникације у бизнису, као и дефинисање јединствене стратегије продаје.

Према речима организаторке и ауторке пројекта Индире Попадић, пословне консултанткиње, менторке и предузетнице, резултат програма обуке јесте да све учеснице стекну „know-how“ кроз теоријска знања и самостално израђен акциони план за сопствени бизнис.

Обука траје три месеца, уз комбиновану, односно хибридну наставу, док ће друга фаза пројекта обухватити и жене из мањих локалних самоуправа.

fixed-img