Picture of the authorPicture of the author
/ Нови Сад, субота, 26.10.2024

Иванишевић отворио традиционалну манифестацију 27. „Срем клоб-коб фест“ у Шиду

Читај ми

Читај ми
AA

Покрајински секретар за привреду и туризам др Ненад Иванишевић, отворио је данас у Шиду, у Словачком парку, традиционалну, 27. по реду, манифестацију „Срем клоб – коб фест“, у оквиру које је одржана и прва међународна конференција посвећена аутохтоним сортама кобасица средње Европе.

Иванишевић је овом приликом рекао да је Покрајински секретаријат за привреду и туризам поново установио ознаку квалитета „Најбоље из Војводине“ с циљем да истакне аутентичност и аутохтоност локалних средина.

„Морате да производите у Војводини од нечега што расте у Војводини. Регионално порекло има за циљ да кроз ознаку квалитета ’Најбоље из Војводине’ буде у потпуности промовисано. Покрећемо и иницијативу да се дефинишу војвођански салаши, како бисмо у Унеску покренули иницијативу да заштитимо салаше као наше нематеријално добро“, нагласио је Иванишевић.

Он је додао да је Секретаријат у претходном периоду уложио преко 50 милиона динара у манифестације, што се вишеструко вратило бројним посетама домаћих и страних туриста.

„Имамо податак да је у претходној години манифестације на територији Војводине посетило преко 500.000 људи, што је резултат какав до сада нисмо могли ни да сањамо. Имамо људе који своје годишње одморе и викенде планирају према календару манифестација. Мислим да свака месна заједница на територији АП Војводине мора да има манифестацију зато што има чиме да се поноси“, рекао је Иванишевић.

На отварању манифестације обратио се и председник Општине Шид Зоран Семеновић.

Иванишевић је са сарадницима и домаћинима обишао штандове и излагаче, који су и на овогодишњој манифестацији представили богат асортиман аутохтоних производа израђених по традиционалној рецептури.

Гастрономско-туристичка манифестација „Срем клоб-коб фест“, окупља све већи број такмичара, излагача и посетилаца. Учесници се сваке године такмиче у брзој обради меса, прављењу и конзумирању кобасица, а одржава се и такмичење у категорији сувих сремских кобасица.

Истовремено, манифестацију обогаћује и понуда бројних удружења која промовишу старе и традиционалне занате.

Организатори су Удружење грађана „Сремска свињокоља и кобасицијада“ из Шида и Словачка национална заједница, уз подршку Општине Шид и Покрајинског секретаријата за привреду и туризам.

fixed-img