Picture of the authorPicture of the author
/ Нови Сад, среда, 22.02.2023

Иванишевић у Културној станици ,,Свилара“ на презентацији за унапређење циркуларног културног туризма у Бачу, Сремским Карловцима и Иригу – на Фрушкој гори

Читај ми

Читај ми
AA

У Културној станици „Свилара“  отворена је презентација иновативних решења за унапређење циркуларног културног туризма у Бачу, Сремским Карловцима и Иригу – на Фрушкој гори, коју организује Стална конференција градова и општина  у оквиру хоризонт пројекта „Be.CulTOUR: Више од културног туризма“, и том приликом обратио се покрајински секретар за привреду и туризам др Ненад Иванишевић.

Стална конференција је, у сарадњи са наведеним општинама и у партнерству са још 14 међународних организација, добила подршку из програма ЕУ за истраживање и иновације Horizont 2020 за овај пројекат са циљем унапређења и иновативног развоја у сферама културног, историјског, религијског и природног наслеђа и туризма у шест европских области, међу којима је и Војводина.

Према речима организатора, резултати пројекта ће свакако дати прве савремене примере осмишљене стратегије развоја културног туризма,и одговоре на потребе туриста, као и локалног становништва, са одрживим системским улагањем у презентацију историјског и културног наслеђа, и циљем да се културни и природни ресурси сачувају за будуће генерације.

У оквиру пројекта, а као вид подршке развоју одрживог културног туризма, међународни пројектни конзорцијум је током протекле године расписао позив за подношење предлога за најбоља иновативна решења за циркуларни туризам у шест европских области, укључујући и наведене јединице локалне самоуправе, на који је пристигло укупкно осам пријава из Србије, што представља највећи број пријава из једне земље чланице пројекта.

„Сремски Карловци и Фрушка гора јесу центри духовности, стога смо у новој Стратегији развоја туризма АП Војводине апострофирали управо културни и верски туризам као нови вид туризма који би требало развијати”, рекао је покрајински секретар Иванишевић, додавши да Војводина не мора да измишља′ садржаје, те да је идеја да Покрајински секретаријат за привреду и туризам заједно са локалним самоуправама и са Богословијом у Сремским Карловцима развије посебна софтверска решења која би помогла посетиоцима да лакше и потпуније приступе овим садржајима.

Иванишевић је рекао да ће се, након завршетка Фрушкогорског коридора, сама Фрушка гора издвојити као посебан бисер туристичке понуде АП Војводине, што свакако изискује креирање нових садржаја уз очување историјских, културних, туристичких, али и природних потенцијала.

Секретар је истакао да је у текућој години знатно увећан износ средстава по јавном конкурсу намењеном туристичким посленицима, са прошлогодишњих 180 милиона динара на око 320 милиона у 2023. Години. Конкурс је недавно завршен и умногоме ће помоћи сектору туризма и угоститељства да се адекватно припреми за предстојећу туристичку сезону.

На данашњој презентацији је истакнут део пројекта који је подразумевао и спровођење међународног хакатон такмичења за најбоља иновативна решења, у оквиру којег су учествовала и три првопласирана тима из Србије – „Frušking 8x4x4“, „Bač By Touch“ и „Cultural Overload – Irig Road“, који ће се уједно и представити у „Свилари“ са својим иновативним решењима, а након учешћа у четворомесечном програму акцелерације (Be.CulTOUR Acceleration Programme, ICHEC Brussels).

Резултати и сама иновативна решења која је овај пројекат изнедрио јесу важан корак у промоцији културног и природног наслеђа у АП Војводини, и представљају значајан потенцијал за даљи локални развој, а посебно у процесима обнове културно-историјског наслеђа и подстицању развоја Бача, Сремских Карловаца, Ирига и Фрушке горе у целини.

 

 

fixed-img