Picture of the authorPicture of the author
/ Нови Сад, петак, 07.06.2024

Иванишевић у Суботици отворио конференцију посвећену употреби дигиталне имовине у привреди и туризму

Читај ми

Читај ми
AA

У Регионалној привредној комори Суботица данас се одржавају конференција и семинар о употреби дигиталне имовине у пословању, коју је отворио покрајински секретар за привреду и туризам др Ненад Иванишевић.

Он је подсетио да је ресорни секретаријат  прошле године иницирао и одржавање првог крипто каравана Србије са идејом да се промовишу модели пословања коришћењем дигиталне имовине, у складу са нашим прописима.

Секретар Иванишевић указао је на значај праћења нових трендова и технологија, као и адекватан трансфер знања на крајњег корисника.

“Данас причамо о садашњости, јер да није тако значило би да затварамо очи пред реалношћу, да не пратимо токове светске привреде и значило би да не желимо да побеђујемо. Опредељење Секретаријата јесте да нашим привредницима представимо шта су новине у пословању како би могли да се припреме за тржишну утакмицу”, рекао је Иванишевић.

Он је изјавио да је Покрајински секретаријат за привреду и туризам заједно са Економским факултетом у Суботици аплицирао за пројекат који је одобрен од стране Европске уније, у укупној вредности од око милион евра, а који ће бити реализован са партнерима из Мађарске.

Иванишевић је истакао да је реч о пројекту посвећеном употреби вештачке интелигенције у области туризма, те најавио потписивање уговора о његовој реализацији  1. јула управо у Суботици.

Поред питања у вези са дигиталном имовином, на семинару у оквиру конференције биће разматране и теме о употреби блокчејн технологија у пословном сектору, могућностима прикупљања додатног капитала у пословању издавањем дигиталног токена код Комисије за хартије од вредности Републике Србије и Народне Банке Србије, примању зарада у дигиталној имовини, законским оквирима, значају усвајања ове технологије и могућностима које пружа у привреди, туризму и инвестирању.

Организатор конференције и семинара је агенција „CTB Crypto & Consulting“.

Едукатор и инвеститор из Агенције CBT Crypto, Иван Андрејевић, коаутор је и прве књиге која обрађује теме блокчејн технологија, под називом „Крипто револуција”, и која је објављена уз подршку Секретаријата који је препознао значај трансфера знања у овој области.

„Србија је била међу првима у свету која је донела закон о дигиталној имовини. У свету тренутно имамо трку за регулативама како би што пре блокчејн технологија и криптовалуте почеле да се користе. Најбитније за привреду и туризам јесте сама примена ове технологије, с обзиром да је блокчејн еволуирао и примена у свету је преко пет одсто становништва”, истиче Андрејевић.

Учесницима се обратила и директор РПК Суботица, Биљана Штављанин Вуковић.

На данашњем сусрету учесницима ће бити представљен начин  коришћења новчаника, мењачнице и берзе, емитовање токена у привреди, правне, рачуноводствене и пореске регулативе, као инвестирање са криптовалутама.

fixed-img