Picture of the authorPicture of the author
/ Инђија, четвртак, 31.05.2007

Изјава за штампу Фонда за пружање помоћи избеглим, прогнаним и расељеним лицима

Читај ми

Читај ми
AA

Нови Сад, 31. мај – Данас је Фонд за пружање помоћиизбеглим, прогнаним и расељеним лицима објавио Јавни позив за пружање помоћи у виду бесплатног аутобускогпревоза – «Иди – види посета»- лицима расељеним са територије  Косова и Метохије, а која имају боравиште натериторији Аутономне Покрајине Војводине. Бесплатан аутобуски превоз ће се реализовати  на релацији Суботица – Нови Сад – Косовска Митровица у трајањуод укупно три дана. Право на превоз има један члан породице и то једанпут утоку календарске године, а  изузетно двачлана породице у оправданим случајевима.Фонд је од 3. маја 2007. године, када је објављенЈавни позив за пружање помоћи у виду бесплатног аутобуског превоза избеглим ипрогнаним лицима са територије Републике Хрватске, који  имају пребивалиште на територији АутономнеПокрајине Војводине реализовао један аутобуски превоз 17. маја 2007. године.Бесплатан  аутобуски превоз  ће се и надаље реализовати на релацији Рума- Нова Пазова – Инђија – Нови Сад -Бачка Паланка -Илок -Вуковар -Винковци -Жупања – Поповача – Сисак – Петриња – Глина – Војнић – Слуњ – Кореница -Удбина -Грачац – Обровац – Бенковац и то једанпут месечно до краја 2007.године, сваке треће недеље у месецу ( четвртак  – недеља)  у трајању одукупно четири дана.
У уторак, 8. маја , затворен је први кругпријава  на Јавни позив за пружањепомоћи за стамбено збрињавање избеглих, прогнаних и расељених лица откупомсеоских кућа са окућницом у 2007. години за територију Аутономне ПокрајинеВојводине. На овај Јавни позив пријавило се 573 породица, од чега је 311 технички исправних пријава.Комисија за доделу средстава разматра пријаве до 8. јула 2007. године, накончега  Управни одбор Фонда до 27. јула2007. године, доноси коначну одлуку о корисницима програма.  
Од објављивања позива намењеног избеглим,прогнаним и расељеним лицима да се определе за врсту помоћи у виду три типаповратничких пакета у износу до 80 000,00 динара, а која су изразила жељу заповратак у Републику Хрватску, Босну и Херцеговину и Косово и Метохију, до садасе пријавило 42 породице са 108 чланова (56 из Републике Хрватске, из 34 Босне и Херцеговине и 18 са Косова иМетохије) .
Крајем јуна, Фонд за пружање помоћи објавиће још два јавна позива: Јавни позивза пружање помоћи у виду  грађевинскогматеријала за самоградњу и Јавни позив за пружање помоћи у виду грађевинскогматеријала за адаптацију кућа.

fixed-img