Picture of the authorPicture of the author
/ Нови Сад, четвртак, 31.05.2007

Извршно веће АП Војводине подржаће пројекат ”Путујемо у Европу 2007”

Читај ми

Читај ми
AA

Нови Сад, 31. мај – У складу са приоритетима војвођанске Владе дапрепозна и подржи успешне пројекте, Извршно веће АП Војводине подржаће  пројекат «Путујемо у Европу 2007», намењеннајбољим студентима универзитета у Србији, истакао је мр Бојан пајтић,председник Извршног већа АП Војводине приликом данашњег сусрета са КсенијомМиливојевић, генералним секретаром Европског покрета у Србији.

Реч је о пројекту којиЕвропски покрет у Србији реализује већ трећу годину, у сарадњи са амбасадомРепублике Аустрије у Београду и Скупштином града Београда, у жељи да се младимљудима, који студирају на домаћим универзитетима и показују завидне резултата,пружи шанса да упознају европске земље. Студенти, са аустријским шенгенскимвизама, средином јула, моћи ће месец дана да путују по Европи, по сопственомизбору.

Према речима  председника мр Пајтића, млади људи који студирају у Србији, носиоциразвоја земље у будућности, силом друштвених прилика, нису били у могућностида протеклих година путују ван земље. Пројекат је имао изузетан успех упротекле две године. У 2005. години путовало је 100, а већ наредне 200студената, од којих је трећина из Војводине. Министарство иностраних пословаАустрије одлучило је да ове године одобри 300 гратис виза за наше студенте.

Према истраживањимаСтундентске уније Србије, само око 3 одсто студената је имало прилику да посетинеку од земаља Европске уније. Извршно веће АП Војводине допринеће да нашаинтелектуална и културна елита обухвати значајан број младих представника, којиће у својој средини моћи компетентно да представљају европске вредности,речено је приликом сусрета.

Уразговору, поред председника Извршног већа АП Војводине мр Бојана Пајтића,учествовали су покрајински секретар за науку и технолошки развој др ДрагославПетровић и директор Канцеларије за европске послове Предраг Новиков.

fixed-img