Picture of the authorPicture of the author
/ Нови Сад, четвртак, 26.10.2006

Извршно веће донело одлуке о оснивању Института за прехрамбене технологије

Читај ми

Читај ми
AA

Нови Сад, 25. октобар – На данашњој седници Извршног већа АП Војводине, којом је председавао мр Бојан Пајтић донете су одлуке о оснивању Научног института за прехрамбене технологије и Истраживачко-развојног Института за низијско шумарство и животну средину, које је предложио Покрајински секретаријат за науку и технолошки развој Образлажући ове одлуке покрајински секретар за науку и технолошки развој проф. др Драгослав Петровић је истакао да Војводина добија своје прве научно-истраживачке институте, јер су искоришћене могућности из новог Закона о научноистраживачкој делатности.
– С обзиром на ванредни значај и потребу да се мрежом института покрију приоритетне области за развој АП Војводине, усвајање ових одлука је веома значајно, посебно ако се има у виду да су прехрамбена технологија и низијско шумарство и животна средина најургентније области. Отуда потреба да се баш у овим областима прво оснују научни институти- рекао је проф. Петровић, и нагласио да ће нови институти радити и у саставу Универзитета у Новом Саду. Институт за прехрамбене технологије треба да допринесе унапређењу технологије, квалитета и безбедности хране освајањем нових технологија и трансфером постојећих знања, а самим тим и бржем развоју прехрамбене индустрије и индустрије хране за животниње. Ова научна установа треба да буде окосница развоја војвођанске привреде у којој веома значајно место заузима прехрамбена индустрија.
Истраживачко-развојни институт за низијско шумарство и животну средину је основан због потребе да се што брже пошуми Војводина. Наиме, у нашој покрајини је само 6,7 % површина пошумљено, тако да она спада у најугроженија подручја у Европи.Просторним планом Србије планирано је да се 14% површина у Војводини пошуми и овај институт ће имати веома значајну улогу у овој изузетно важној области за даљи развој Војводине. Јер, квалитет земљишта, заштита животне средине и одбрана од елементарних непогода у многоме зависе од пошумљености терена и зато ова активност има приоритет у Плану развоја Војводине.
За в.д. директора Института за прехрамбене технологије именована је др Јасна Мастиловић, а др Саша Орловић ће руководити Истраживачко-развојним институтом за низијско шумарство и заштиту животне средине.
Извршно веће ставило је ван снаге конкурс о додели бесповратних средстава за рурални развој и задужило Покрајински секретаријат за пољопривреду, водопривреду и шумарство распише нови конкурс, с тим да ће документација која је била приложена на поништени конкурс бити прихваћена уколико одговара условима новог конкурса.

fixed-img