Picture of the authorPicture of the author
/ Нови Сад, среда, 05.12.2007

Извршно веће наставља да суфинансира обнову Текелијанума

Читај ми

Читај ми
AA

Нови Сад, 5.децембар – На седници Извршног већа АП Војводине усвојен је Нацрт одлуке оправном нормирању. Ова одлука представља један од приоритета у спровођењустратегије реформе и развоја покрајинске управе. Нормативнаделатност у оквиру извршне власти у АП Војводини изузетно је запостављенаиз више разлога. Један од њих је иперманентан мањак стручњака у овој области.Међутим, развојнормативне технике у раду покрајинских органа управе знатно је успорен упериоду од 1990. до 2002. године, када је у складу са оскудним овлашћењима АПВојводине, донет изузетно мали број нормативних аката. Јачањеадминистративних капацитета покрајинске управе постићи ће се између осталог иновим системом додатног образовања и континуираног обучавањапокрајинског службеника, пре свега у области правне нормативе.

У оквируреформе покрајинске управе, предвиђа седоношење прописа од стране Скупштине АП Војводине, којим ће се детаљнијеуредити поступак и техника припреме правних аката. Нацртодлуке о правном нормирању први јекорак у процесу ове реформе, који би уз одговарајућу обукуслужбеника, довео до постизања значајног напретка у развојупокрајинске управе.
Извршно веће Аутономне Покрајине Војводине усвојило је и информацију о реализацији програма обнове зграде ЗадужбинеСаве Текелије у Будимпешти и подржалопредлог споразума Покрајинског секретаријата за образовање и културу  за наставак сарадње у реализацијиобнове и коришћења дела зграде. Споразум ће у име Извршног већа потписатипредседник Бојан Пајтић, а испред Задужбине Саве Текелије његовопреосвештенство епископ будимски Лукијан Пантелић. Потписници споразума обавезаће се да повећају капацитете смештајаученика и студената са територије Аутономне Покрајине Војводине, а на основама Споразума о сарадњи у реализацији Програма обнове и коришћења дела зграде Задужбине СаветТекелијеу Будимпешта, потписног 1. новембра 2005. године.
Извршно веће ће суфинансирати са нештовише од 6,5 милиона динара наставак Програма обнове Текелијанума у2007. години.Споразумом је предвиђено да Задужбина реализује Програм који ћеобухватитирадове на  И и ИИ спрату укупне корисне површине 469,63 квадратнихметара. Како јепланирано, радови ће обухватити увођење нове водоводне и канализационеинсталације, замену електричнеинсталације, замену инсталације за централно грејање, израдуинсталацијеплиновода, обнову паркета и других подних облога, санацију зиднихповршина,репарација прозора и врата, опремање санитарних чворова и чајнихкухиња. Иначе, укупна средства са којима је Извршно веће од 2005.године учествовало у суфинансирању Програма обнове дела зградеЗадужбине СавеТекелије у Будимпешти износе 19.787.378 динара.
Извршновеће Аутономне Покрајине Војводине је данас донело и решење оброју диплома и награда које ће у овојгодини доделити даровитимученицима и њиховим менторима. Реч је о 47 диплома и 47 новчаних награда даровитим ученицима и 50новчаних награда њиховим менторима и 117похвала ученицима основних и средњих школа.
Како је уВојводини повећан број новорођенедеце и близанаца, Извршно веће АПВојводине је из текуће буџетске резерве усмерило 17 милиона динараПокрајинском секретаријату за демографију, породицу и друштвену бригу о деци.Ова средства ресорни секретаријат утрошиће за реализацију Одлуке о праву на родитељскидодатак за прво дете и Одлуке о праву на остваривање новчане помоћи породице укојој се роде близанци.

fixed-img