Picture of the authorPicture of the author
/ Нови Сад, петак, 01.12.2006

Извршно веће предложило оснивање Фонда за пружање помоћи избеглим лицима

Читај ми

Читај ми
AA

Нови Сад, 1. децембар– Извршно веће Војводине предложило јеСкупштини АП Војводине да усвоји  Одлукуо оснивању Фонда за пружање помоћи избеглим, прогнаним и расељеним лицима,коју је припремио Покрајински секретаријат за здравство и социјалну политику.Фонд треба да обезбеди подршку избеглим и прогнаним лицима, у њиховојинтеграцији или приликом  повратка уранија пребивалишта. У Војводини је било прихваћено 48 процената од укупногброја избеглих из бивших југословенских република. Са статусом избеглог лица уВојводини је данас регистровано 51 хиљада од укупно 142 хиљаде, колики је биоброј избеглих, прогнаних и расељених током 90-тих година прошлог века.
Деловање Фонда треба да допринесе побољшавању социјалноги укупног друштвеног статуса породица избеглих и проганих, који је често навеома незавидном нивоу. Помоћ ће бити равноправно обезбеђена и за све оне којису се определили за повратак, јер  и запроцес репатриације и “одрживог повратка&рдqуо; треба да буде обезебеђена помоћ уграђевинском материјалу, неопходном алату или другим основним културним иобразовним потребама. Такође је потребно обезбедити одређени ниво позитивнедискриминације када се ради о аспектима основних социјалних захтева породицаизбеглих и прогнаних, од којих су неке још увек смештене у колективнимцентрима.
Покрајински секретаријат за образовање и културу уИнформацији о упису ученика у први разред основних школа у АП Војводини изнеоје податке о броју новоуписаних ученика у први резред. Тај број је у паду већосму годину заредом, јер је и ове године уписано хиљаду првака мање негопротекле школске године, укупно њих 18.288. Постоји и потреба  за даљим радом на прилагођавању мрежеосновних школа, како би породицама и ђацима био понуђен најрационалнији оквирза упис и школовање деце. У први разред средњих школа у Војводини уписано је22.292 ђака,мада је планирано 23.994 места.
Из сталне буџетске резерве издвојено је 1,1 милион динараза суфинансирање пројекта “Европска недеља младих у Новом Саду&рдqуо; као и поламилиона динара намењених за помоћ издавању монографије “Сремска епархијаСрпске православне цркве и манастири на Фрушкој Гори&рдqуо;.

fixed-img