Picture of the authorPicture of the author
/ , среда, 19.09.2007

Извршно веће Војводине уложило 25 милиона динара у филм ”Свети Георгије убива аждаху”

Читај ми

Читај ми
AA

Делиблатска пешчара/НовиСад, 19. септембар  –  Уфилмском етно-селу код Дубовца у Делиблатској пешчари, у коме се снима филм"Свети Георије убива аждаху", председник Извршног већа Војводине мрБојан Пајтић и један од копродуцената овог филма – познати глумац ЛазарРистовски потписали су уговор вредан 25 милиона динара. Реч је о средствимакоје је Покрајинска влада доделила за снимање једног од најзначајнијихкултурних и националних пројеката српске кинематографије о Србији у Првомсветском рату.Вишегодишњи сан Душана Ковачевића, по чијој истоименој драми из 1982.године  се снима "Свети Георгијеубива аждаху", а који потписује режисер Срђан Драгојевић, снима се највећимделом у Војводини, у етно-селу у Делиблатској пешчари код Дубовца, изграђеномспецијално за  снимање филма, како би сеу потпуности дочарао амбијент и атмосфера типичног села у Србији с почетка XXвека.
Филм "Свети Георије убива аждаху" ради се у копродукцијиРепублике Србије и Републике Српске, а учествују и продуценти из Бугарске. Збогнационалног значаја и доприноса афирмацији туристичких понуда јужног Баната иДелиблатске пешчаре, Покрајинска влада подржава његову реализацију.Етно-село са  30-так објеката, међукојима су скромне куће српских сељака са окућницом и појатом, воденица итипична црквица из тог периода, изграђено је од маја до јула ове године, кадаје и започело снимање филма. Филмско село је изграђено по идеји познатогсценографа  Миљена Крековића Креке исмештено је на рубу Делибластке пешчаре, поред познатог ловишта и уз сам Дунав.- Ово етно-село може да буде део понуде у склопу ловног и речног туризма. Овајкомплекс подразумева да ћемо ми у наредним годинама ово село чувати, а оно ћеда донесе добробит за грађане Војводине, због тога што ће овде моћи да се људизапосле на његовом одржавању и представљању. Инвестирали смо 25 милионадинара у филм "Свети Георгије убива аждаху"  не само због тога што се снима у Војводини, већ и због тога што је он у националном иисторијском смислу изузетно значајан пројекат који се ретко виђа и ретко правиу свакој нацији и због тога је било природно да и Покрајинска влада помогнефинансирање филма  -рекао је наконпотписивања уговора Бојан Пајтић.
Филмска екипа наставља снимањеу Републици Српској, где ће се снимати сцене познатих битки из Првог светскограта на овим просторима, а након тога и у суседној Бугарској. Иначе, филм једобио подршку европског Фонда за кинематографију Еуроимаж, као и статуспројекта од европског значаја. Премијера се планира у мају 2008. године.

fixed-img