Нови Сад, 22. фебруар 2013. – Потпредседник Владе Војводине и покрајински секретар за пољопривреду, водопривреду и шумарство Горан Јешић, на данашњој конференцији за новинаре, поздравио је одлуку о повлачењу контаминираног млека са српског тржишта и запитао се због чега то није урађено по добијању резултата анализе млека јер, према његовим речима, скривање таквих података је кривично дело. На конференцији су учествовале и проф. др Јованка Левић, директор Научног института за прехрамбене технологије и проф. др Анка Врањеш са Пољопривредног факултета у Новом Саду.
quot;Политичко спиновање разумем – велики интереси су у питању, а мој једини интерес је да радим у корист грађана и грађанки Војводине. Као покрајинском секретару, дужност ми је да све податке које имам, у складу са Законом о доступности информација од јавног значаја, и објављујем. Проблем са афлатоксином у млеку у потпуности је решив и предстојеће активности биће усмерене на добијање исправног млека, али и на заштиту фармера и сточара", изјавио је Горан Јешић.Јешић је навео да је анализа млека затражена и од Института за прехрамбене технологије (ФИНС) у Новом Саду, а нови резултати су, како је рекао, онакви какви су и очекивани. Стога је на састанку код председника Владе АП Војводине одлучено да се формира радна група – експертски тим, који ће интензивно радити на отклањању последица појаве афлатоксина у намирницама за исхрану људи и животиња. Институт за прехрамбене технологије ће бесплатно испитивати сточну храну код наших фармера и на основу те анализе, експертска група ће имати задатак да дефинише препоруке како да се отклони проблем. Јешић је рекао да инсистира да Влада Србије натера прерађиваче млека да, на основу уговора, и даље од сељака откупљују и субвенционишу млеко, при чему трошак треба да преузме Влада Републике Србије и велики прерађивачи млека."Сељаци морају добити свој новац," сматра Јешић, "а ми у Влади Војводине ћемо, уз стручну помоћ, финансирати код малих произвођача употребу супстанци које омогућавају да квалитет исхране стоке буде бољи, а самим тим и исправност млека. Дакле, радна група коју смо формирали у Влади АП Војводине, током следеће седмице, даће предлог мера за побољшање хранива за стоку и за те намене издвојити потребна средства".Горан Јешић је поновио да је проблем апсолутно решив и сада, али да би се лакше решио да је ресорно министарство већ у септембру реаговало, када су због афлатоскина враћене огромне количине кукуруза намењеног извозу."Сада морамо ићи од домаћинства до домаћинства и то пољопривредне произвођаче неће коштати ништа. Кренуће се прво од великих, јер су они највећи дистрибутери млека ка млекарама, па онда код мањих, са пет и десет крава. Покрајина ће финансирати набавку супстанце за побољшање квалитета хране, ако се анализом утврди да је потребна. Такође, тражићемо од Владе Србије да се сељацима испоручи исправан кукуруз из робних резерви и да се то храниво бесплатно уступи свим фармерима у Србији. Сељак не сме да трпи ни једног дана, не сме да буде оштећен ни за динар. Ово морају да истрпе они који контролишу квалитет млека, чији се обрти мере на стотине милиона евра и Влада Србије која је толерисала прерађиваче као монополисте и скривала податке, или није реаговала кад је било време", рекао је покрајински секретар за пољопривреду.Директорка Научног института за прехрамбене технологије (ФИНС) у Новом Саду проф. др Јованка Левић навела је да је Научни институт спреман да помогне и да су већ успоставили контакте са фабрикама сточне хране. На Институту су тестирани сви апсорбенси микотоксина на нашем тржишту, како би били спремни да пруже валидне препоруке за њихову примену, у овом случају за апсорбовање афлатоксина. "Већ јутрос су наши стручњаци кренули на терен на узорковање хране за стоку," рекла је Јованка Левић.Професор Пољопривредног факултета у Новом Саду др Анка Врањеш најавила је да ће наредне недеље почети са испитивањем млека. "Прва реченица у Правилнику о квалитету млека каже да млеко мора да потиче од правилно храњених, здравих животиња, чијој храни ништа није додато ни одузето. Млеко треба да буде нешто најздравије. Све морамо учинити да ту дефиницију обезбедимо, а не да размишљамо о томе која доза сме бити дозвољена. Најбоље да афлатоксина нема у нашем најздравијем производу, кога препоручујемо најосетљивијој популацији. Зато је јако добар предлог да проблем решавамо код произвођача", рекла је др Анка Врањеш.Покрајински секретаријат за пољопривреду, водопривреду и шумарство намерава да испита све могућности за смањивање концентрације афлатоксина у храни за људе и животиње. До сада су ангажоване четири лабораторије, које раде на узорковању и испитивању узорака млека са територије АП Војводине, ангажон је Институт за прехрамбене технологије у Новом Саду, као и новосадски Пољопривредни факултет, како би радили на узорковању сточне хране, пре свега кукуруза. На тај начин обезбеђена је бесплатна анализа и резултати с којима се може обезбедити следљивост научног и практичног поступка умањивања концентрације афлатоксина у сточној храни. Институт за прехрамбене технологије је већ ангажовао стручњаке који ће, на основу списка уматичених грла, посећивати произвођаче млека у АП Војводини и бесплатно узимати узорке за испитивење.На конференцији за новинаре је речено да је кључна тачка стратегије борбе са микотоксинима – контрола критичних тачака у ланцу исхране, како би обезбедили сигурни производи за људску исхрану. Након тога се ради предикција нивоа ризика на основу процене фактора ризика. Сада је неопходно обухватити све млекаре које постоје у Србији и видети да ли је млеко пореклом од тих млекара проверено на присуство АФМ1. Мора се наставити у наредном периоду са веома оштром, континуираном контролом свих млекара, јер ће се контаминирани кукуруз још дуго налазити на тржишту. Неопходно је поново проверити кукуруз, силажу, или друге потенцијалне житарице, које нису контролисане на АФБ1, а било би добро то урадити и на друге микотоксине, речено је. Узорковање се мора веома пажљиво спровести и то морају да ураде обучени и искусни инспектори јер је правилно узорковање често најбитније. Кукуруз је потребно проверити поново, због регистрованих великих температурних разлика, због чега је могло доћи до контаминације и оног кукуруза који је проглашен за исправан.
/ Нови Сад, петак, 22.02.2013
Јешић о мерама за добијање исправног млека и заштиту фармера
