Picture of the authorPicture of the author
/ Нови Сад, понедељак, 23.07.2007

Још један напад на различитост

Читај ми

Читај ми
AA

Нови Сад, 23. јули – Каонезависни и самостални орган који се стара о заштити и унапређењу људскихправа и слобода сваког лица зајамчених уставом, потврђеним и објављениммеђународним уговорима о људским правима, општеприхваћени правилимамеђународног права, као и законом и прописима Аутономне Покрајине Војводине,Покрајински омбудсман најоштрије осуђује напад на зграду Омладинског културногцентра у Новом Саду у улици Војводе Бојовића, током ког су на овом објектуразбијени прозори и исписане поруке нацистичке садржине.
Након недавног напада на поворкуразличитости током Егзита, те лепљења плаката на зграду седишта Хришћанскеадвентистичке цркве у Београду који позивају на верску нетрпељивост, ово јејош један од напада који носи јасну поруку нетолеранције и једноумља. Поредтога што представља кривично дело уништавања туђе имовине, овакав чин јеуједно и кривично дело угрожавња безбедности грађана и ширења мржње ипредставља један од тежих облика кршења права на слободу мишљења и изражавањаи за сваку је осуду.
У сва три поменута случајанарочито забрињава чињеница да су у питању млади, без обзира да ли се ради оучесницима јавних догађаја, односно корисницима просторија које су метавандалских напада, или починиоцима кривичних дела, попут изгредника који сулепили плакате на зграду једну од мањинских цркви у нашој земљи.
Црна кућа је била мета нападаисто вече када је отворен и други међународни Камп толеранције у Бачкој Тополи,док је поворка различитости нападнута у време једног од пет највећих музичкихфестивала у Европи, када у Војводину долази и у љој борави велики број гостијуиз иностранства. У том контексту поставља се питање каква порука се из нашегрегиона шаље нашим гостима и суграђанима у контексту европских интеграција.
Покрајински омбудсман овим путемапелује на надлежне органе да што пре утврде ко су починиоци напада наОмладински културни центар, те да они буду примерено кажњени за почињенодело, попут оних у претходна два случаја.

fixed-img