Picture of the authorPicture of the author
/ Зрењанин, среда, 19.09.2007

Конференција за новинаре Синише Лазића

Читај ми

Читај ми
AA

Нови Сад,19. септембар – На конференцији за новинаре, одржаној у Извршном већуВојводине, покрајински секретар за привреду Синиша Лазић говорио је о наступувојвођанских предузећа на овогодишњем сајму привреде у Цељу и сајмупољопривреде у Горњој Редгони, као и о привредној сарадњи између Војводине иСловеније.Покрајински секретаријат запривреду, као носилац пројекта «Најбоље из Војводине» учествоаво је од 24. до31. августа на међународном пољопривредном «Помурском сајму» који се свакегодине одржава у Горњој Радгони у Словенији.
– Помурски сајам у областипољопривреде и механизације, највећи је такав сајам у Словенији и на њему јеове године своје производе изложило више од 1500 излагача из двадесет земаља -рекао је Синиша Лазић. Пројекат «Најбоље из Војводине», био је презентовансвих седам дана сајма, а своје производе изложили су: Научни институт заратарство и повртарство, Фабрика уља «Дијамант» из Зрењанина,«Словен-прогрес» из Селенче, «Соја – протеин» из Бечеја, Фабрика меса и меснихпрерађевина «Биг Бул» из Бачинаца, «Медопродукт» из Таванкута,  Индустрија меса «Топола» из Бачке Тополе иВладимир Хуњади, произвођач меда из Петроварадина. Штанд Покрајинскогсекретаријата за привреду био је предмет интересовања, како посетилаца сајма,тако и медија и осталих учесника на сајму, због групног наступа произвођача подокриљем робне марке «Најбоље из Војводине», која гарантује квалитетпредстављених производа. – На Међународном сајму привреде «МОС 2007»,који је одржан од 12. до 19. септембра у Цељу, своје производе изложило је 16војвођанских предузећа, чији је наступ субвенционисан средствима Фонда заподршку промоцији извоза – рекао је секретар Лазић. На заједничком штандуПокрајинског секретаријата за привреду наступали су: «Витал»(Врбас), «Нопал»(Бачка Паланка), «Траншпед» (Нови Сад), ИГМ «Јединство» (Црвенка),«Житница-млин»,(Бачко Добро Поље), «Баг&амп;Деко» (Бачко Градиште),«Производња Миле Драгић» (Зрењанин), «ПИП» (Нови Сад), «МК Цомпанy» (НовиСад), «Агис Агроиндустрија» (Нови Сад), «Прогрес» (Нови Сад), «Агрокула»(Кула), «Агрогрња» (Пивнице), «Аутопласт» (Нови Сад), «Металкоп» (Бачки Јарак)и «Леонардо» (Ада).
Према Лазићевим речима наЦељском сајму, од укупно дванаест признања која су додељена најуспешнијимизлагачима, два су дошла у Војводину и то – сребрна медаља за успешнореализован извоз на словеначко тржиште између два сајма додељено је предузећу“Житница – Млин&рдqуо; из Бачког Доброг Поља, док је предузећу “Јединство&рдqуо; изЦрвенке додељена бронзана медаља за допринос еколошком приступу у производњифасадне опеке.
– У разговору са министромпривреде Словеније Андрејом Визјаком истакнуте су могућности за унапређењепривредене сарадње Војводине и Словеније, повећање нивоа робне размене, као имогућности сарадње у области туризма, с обзиром на то да су туристичкеорганизације Војводине и Словеније потписале споразум о сарадњи – рекао јеЛазић.
Према његовим речима повредности укупне робне размене Војводне, Словенија је на седмом месту, присутање изражен тренд раста робне размене, посебно извоза. Укупна робна размена упрвих шест месеци ове године износи 100 милиона долара, од чега је извоз 55милиона, а увоз 45 милиона долара.
– Словенија је један однајзначајнијих инвеститора у Војводину, око 370 милиона евра директнихинвестиција је из Словењије. У разговору са министром привреде затражили смо ида представници словеначких институција на јесељем Пољопривредном сајму уНовом Саду одрже семинар о могућностима улагања у Словенију, за шта сузаинтересовани војвођански привредници.
Током боравка у Словенији,делегација Извршног већа Војводине посетила је и предузеће за производњуакрилних и полимер плоча “Акрипол&рдqуо; у месту Требње, које је лидер на европскомтржишту у овој делатности и које ће инвестирати у општину Ковачица. Реч је огринфилд инвестицији, која је у првој фази вредна милион евра, а посао ћедобити 20 радника. “Акрипол&рдqуо; је већ купио земљиште у Ковачици и градња требада почне почетком 2008.

fixed-img