Picture of the authorPicture of the author
/ Нови Сад, субота, 04.11.2006

Конференција за штампу председника Републике Србије Бориса Тадића и председника ИВВ Бојана Пајтић

Читај ми

Читај ми
AA

 Нови Сад, 3. новембар -Председник Републике Србије Борис Тадић разговарао је данас сапредседником Извршног већа АП Војводине мр Бојаном Пајтићем и сапредставницима националних савета националних заједница из Војводине.Након састанка, одржали су конференцију за новинаре, на којој јејавност обавештена о садржини састанка  Председник Републике Србије Борис Тадић је изјавио:
– Било је веома важно да имам прилику да разговарам са представнициманационалних савета у Србији. Говорили смо о новим околностима наконизгласавања Устава Србије, имајући у виду надлежности, потребе,планове и пројекте националних савета. Констатовали смо заједно даВојводина, као покрајина у Србији, баштини многе националне културе,језике, обичаје и да таквог примера у Европи нема. Констатовали смозаједно чињеницу да треба све учинити да се побољшају услови за радсвих националних заједница у Србији и да постојећи Устав нуди изначајна унапређења. Како ће ситуација са националним саветимаизгледати у наредним годинама, добрим делом зависи од буџетскихсредстава, зависи од програмских активности и у том смислу веома јеважно сада како ћемо "испратити" у законском смислу доношењенадлежности националних савета. Једна од важних чињеница је да требадонети закон који регулише читаву ову област, закон који поштује свеевропске стандарде. Истовремено, веома је важно обезбедити све могућефинансијске капацитете за рад националних савета. Дошли смо заједно наједну идеју да не обезбеђујемо само буџетска средстава из Србије, већда конкуришемо заједничким ауторитетом и код европских финансијскихинституција за програмске активности. У овом времену у коме седискутује о новом уставном решењу, такође морам да подсетим читавунашу јавност и у Војводини да се укупно преко 30 одсто средстава враћаиз буџета Србије у покрајински буџет, да су то гарантована средства,да ће се многа од тих средстава бити могуће усмерити на решавањебазичних проблема грађана Војводине, а нека од тих средстава и за раднационалних савета. То је једна важна чињеница која је Уставомзагарантована и за мене је нешто што заслужује сваку подршку.Национални савети као институције нису само законом дефинисане, већ суУставом загарантована категорија. То је ново унапређење и сматрам даје то једно изузетно добро решење. У сваком случају, увек је доброимати прилику поразговарати о проблемима са којима се националнезаједнице у Србији суочавају, понудити нова решења и добити подршку зата решења од највиших представника националних заједница у нашојземљи. Председник Извршног већа АП Војводине мр Бојан Пајтић је рекао:
– Заједнички смо договорили да ће нови Статут Покрајине, као највишиправни акт, садржавати одредбу да у Војводини нема мањина, него су свинароди конститутивни, што ће, практично значити гаранцију за свенационалне заједнице у Војводини за њихово присуство у СкупштиниВојводине. На такав начин ће Статутом бити гарантовано да свенационалне заједнице учествују у извршној власти – постојаће гаранцијада учествују у покрајинској влади и покрајинским институцијама.Независно од тога која политичка странка буде на власти, ова одредба ћегарантовати да националне заједнице које су присутне на овом просторувећ вековима, буду присутне и у органима власти Покрајине. То практичнозначи да ће кроз све будуће одлуке, односно ниже правне акте у односуна Статут, таква гаранција бити реализована већ од наредних избора исвим органима покрајинске власти.

fixed-img