Picture of the authorPicture of the author
/ Нови Сад, уторак, 24.10.2006

Конференција за штампу Снежане Стојачић Лакићевић

Читај ми

Читај ми
AA

Нови Сад, 23. октобар – Поводом обележавања Европске недеље безбедности на раду, покрајински секретар за рад, запошљавање и равноправност полова Снежана Лакићевић Стојачић одржала је конференцију за новинаре. Недеља безбедности на раду у Србији обележава се од 23. до 27. октобра, а посвећена је младима на почетку радног векаНа конференцији су говорили и директор Института за заштиту на раду Милорад Бероња, директор Института "Ватрогас" Зоран Николић и оснивач Института за превентиву Милош Крњетин.
На данашњој конференцији најављена је кампања "Безбедан почетак", коју води Министарство рада, запошљавања и социјалне политике Републике Србије, током које ће у више градова наше земље бити одржани едукативни семинари, да би се у ове програме укључило што више младих запослених, послодавци и непосредни руководиоци. Сви они требало би да се оспособе за безбедан и здрав рад, уз подизање нивоа свести о безбедности на раду. Према статистикама, током 2004. године, на територији АП Војводине, на раду је било повређено више од 8 хиљада људи, од којих су 1.600 млађи од 29 година, што износи 20 посто од укупног броја повређених. Током 2005. године, забележен је пораст повреда, а повреде млађих од 29 година, повећане су за 1,5 посто. Како је на данашњој конференцији наглашено, подаци су забрињавајући, јер указују на недовољну збринутост на раду, о чему би требало да се поведе више рачуна, како на нивоу Покрајине, тако и на нивоу Републике Србије. 
Због тога, како је истакла Снежана Лакићевић Стојачић, Покрајинска влада подржава одржавање ових едукативних програма, о чему сведочи и предстојећи семинар у Скупштини АП Војводине, 26. октобра, када ће, на основу предложених тема, бити речи и о запошљавању и збрињавању на раду младих и особа са инвалидитетом.

fixed-img