Picture of the authorPicture of the author
/ Нови Сад, понедељак, 17.09.2007

Конкурс за самозапошљавање Рома

Читај ми

Читај ми
AA

Нови Сад, 17.септембар –  У Извршном већуВојводине  одржана је седница Савета заинтеграцију Рома у АП Војводини на којој је изабрана комисија за реализацијупројекта Покрајинског секретаријата за рад, запошљавање и равноправностполова за подстицање запошљавања Рома у АП Војводини. У оквиру Стратегијезапошљавања у АП Војводини, покренуто је и циљно запошљавање на бази позитивне дискриминације маргинализованих друштвенихгрупа,  истакао је Мирослав Васин,помоћник ресорног секретара, приликом упознавања са садржином пројекта којиспроводи Покрајински секретаријат за рад, у сарадњи са Националном службом запошлљавања у Покрајини.Он је говорио о многим проблемима и великом бројунезапослених Рома, чему и сами доприносе, јер се не пријављују на евиднецијузавода за запошљавање. Многи од њих се пријављују као припадници другенационалности, а већина је без квалификација. Васин је појаснио да се ради оконкурсу за стимулисање самозапошљавања Рома, на коме ће, уз позитивнудискриминацију, моћи да учествују само лица ромске националности. За овепотребе обезбеђено је око четири милиона динара, односно 130 хиљхада динара понезапосленој особи. Ради се,  казао јеВасин, о бесповратним средствима за куповину машина и опреме за делатност којомће се корисник средстава бавити најмање две године. Уколико се не поштује овајрок, средства ће морати бити враћена, истакао је Васин. Очекује се да ће на овај начин бити збринуто 31 незапосленолице ромске популације, а уколико буде веће интересовање тражиће се додатнасредства. Један од критеријума приликом додељивања средстава биће и већи бројнезапослених лица уз породици. Према речима Мирослава Васина, важни супозитивни примери попут оног, када је – на недавно одржаном сајму воћарства и повртарства у Новом Саду – задруга са15 успешних ратара Рома освојила пет награда за квалитет својих производа, штоје јединствен пример и за развијени део Европе.
На данашњем састанку је прихваћено да Канцеларија заинклузију Рома спроведе конкурс и пружи бесплатну помоћ у правним и другимпотребама заинтересованим лицима. Савет је изабрао комисију  која ће додељивати средства на основупостојећих критеријума. Такође ће бити формирана комисија за контролукоришћења средстава у којој ће бити стручњаци из низа области у којима ћекорисници кредита основати бизнис. Чланови Савета позитивно су оценилиактивности Покрајинског секретаријата за рад, запошљавање и равноправностполова на решавању незапослености лица ромске националности и закључили да јеу Покрајини потребно формирати удружење привредника ромске националности какоби се лакше дошло до донација, али и средстава из фондова Европске уније.
Чланови Савета су сеупознали и са информацијом о упису Рома у средње школе и на факултете у АПВојводини, као и о смештају у ученичке и студентске домове. Речено је да су свизаинтересовани Роми уписани у жељене школе и факултете.

fixed-img