Picture of the authorPicture of the author
/ Зрењанин, четвртак, 07.12.2006

Костреш и Миленов о сарадњи са Хашким трибуналом

Читај ми

Читај ми
AA

Нови Сад, 6. децембар – Председник Скупштине АП Војводине Бојан Костреш и представница Хашког трибунала у Београду Александра Миленов сложили су се јуче да Србија не може да промени прошлост али да може да промени свој став према прошлости.
На трибини коју су заједнички организовали Иницијатива младих за људска права и покрајински парламент, Костреш је нагласио да се Скупштина АП Војводине и покрајинска администрација од 2000. године па до данас труде да допринесу интеграцији Србије у Европску унију.
"Једна од највећих брана тој интеграцији је управо недовољна сарадња са Хашким трибуналом. Скупштина АП Војводине је 2003. године донела Резолуцију о неопходности сарадње с Хашким трибуналом и јасно ставила до знања свој став.
 Да овога момента Војводина има закондовану, извршну и судску власт и своју полицију, сигурно би испуњавала све своје обавезе према Трибуналу. што би подразумевало и евентуално евидентирање и предају лица која су оптужана пред Хашким трибуналом", нагласио је Костреш. Он је додао да ових дана имамо једну потпуно "парадоксалну ситуацију".
"Цела државна администрација се потрудила да спаси живот једном хашком оптуженику, против чега ја наравно немам ништа против без обзира што се не слажем с његовом политиком, али  с друге стране не улажу се никакви напори да се спаси живот читавој Србији и да се Србији отворе врата Европске уније", нагласио је Костреш.
Представница Хашког трибунала захвалила се Скупштини АП Војводине и председнику Кострешу на подршци и жељи за одржавањем једне овакве трибине.
"Поред свих, веома важних, обавеза које Србија мора да испуни у односу на Хашки трибунал не сме се заборавити  још једна ствар. Реч је о жељи да се та сарадња не схвати као обавеза због политичких разлога већ као партнерство у заједничком циљу. Тај циљ је да се приведу све особе које су починиле ратне злочионе. То је у интересу грађана овог поростора и у циљу успостављања нормалних и пријатељских односа између земаља у региону", нагласила је Миленов.
Она је додала је очигледно да је Скупштина АП Војводине показала да искрено жели да допринесе да се разговору о дешавањима током ратова деведесетих година. Према њеним речима, поред покрајинске администрације и претходна власт СО Зрењанин, као и лист "Зрењанин", били су "лидер у региону по спремности да се подржи разговор по овом питању и пружању руке разумевања жртвама ратних злочина". КАБИНЕТ ПРЕДСЕДНИКА 
СКУПШТИНЕ АП ВОЈВОДИНЕ

fixed-img