Picture of the authorPicture of the author
/ Нови Сад, четвртак, 31.05.2007

Костреш на Конгресу локалних и регионалних власти СЕ у Стразбуру

Читај ми

Читај ми
AA

  Нови Сад, 31. мај – Председник Скупштине АП Војводине Бојан Костреш  изјавио је данас у Стразбуру, на заседањуКонгреса локалних и регионалних власти Савета Европе, да Војводина никада нијебила, нити ће бити, проблем ни у Србији, ни у региону.
 "Војводина може само да буде начин и показатељ како проблеми могуда се реше и може постати лидер у нашем региону", истакао је Костреш, којиучествује у раду Коморе региона, у оквиру 14. пленарне седнице Конгресалокалних и регионалних власти СЕ.   Тема данашњег заседања била је регионална демократија у Европи, аКостреш је у свом говору нагласио да Војводина жели да помогне Србије да се штопре децентрализује и регионализује, и да на тај начин убрза приближавањеЕвропској унији.
 "Војвођанска администрација је преузела задатак да буде мост измеђуСрбије и Европе. Ми желимо да преко Војводине, која је не само географскинајближа Европи већ и по степену остваривања људских и грађанских права,економском развоју, стандардима које смо увели у нашем Парламенту, помогнемоСрбији да што пре постане саставни део европске породице где јој је иместо", нагласио је Костреш. Председник војвођанског парламента је истакао да су грађани Војводине нареферендуму показали да нису задовољни новим Уставом Србије, али да ће гапоштовати, а да ће покрајинска администрација наставити да тражи начин да се уоквиру Устава Војводини врати њена пуна аутономија.
 Председник Костреш упознао је учеснике из европских земаља саспецифичностима Војводине и истакао да је њено највеће богатствомултиетничност и мултикултуралност, односно грађани који у њој живе.  Костреш је говорио и о насилном одузимањувојвођанске аутономије у време режима Слободна Милошевића и њеном економскомдевастирању.
 Он јенагласио да је за будућност Војводине од суштинског значаја враћање извршне,законодавне, делимичне судске власти, изворних прихода и имовине.
 "Поборници смо јаке децентрализацијеСрбије и јаких локалних самоуправа, које ће бити основ развоја Србије",нагласио је Костреш.  

fixed-img