Picture of the authorPicture of the author
/ Нови Сад, среда, 21.11.2007

Костреш: Открити и казнити починиоце рушења бедема на Петроварадинској тврђави

Читај ми

Читај ми
AA

Нови Сад, 21. новембар – Председник Скупштине АПВојводине Бојан Костреш изразио је незадовољство због недовољног степенаактивности на проналажењу виновника рушења бедема на Петроварадинскојтврђави.«Као и сви грађани Новог Сада, Војводине и Србије,ужаснут сам вандалским чином скрнављења историјског споменика важног, не самоза културу и историју овог града и покрајине, већ и у светским оквирима.Недопустиво је то што кривци за ово недело још нису идентификовани иако се овдеради о вандализму који догодио током дана у присуству великог броја сведока, пачак и на интернету постоји фотографија на којој је јасно видљиво о којимлицима се овде ради. Стога захтевам од Министарства унутрашњих послова да, безобзира о коме се ради, у најкраћем року ураде свој посао и да се починиоципронађу и казне, а грађане нашег града и покрајине обавесте о идентитету лицакоја стоје иза овог срамног догађаја» истакао је Костреш.    
  Прошле недеље, уклоњено је, уз употребумеханизације, преко сто метара бедема на тврђави. Небрига премаПетроварадинској тврђави достиже алармантан ниво, с обзиром да се у протеклихпар година на овом простору врло често изводе радови којима се у значајној меримења оригиналан изглед овог историјског комплекса.
  «Петроварадинска тврђава је понос, не само овогграда, већ и свих грађана Војводине и Србије. Очигледно је да је неко решио дањеним постепеним рушењем направи још «лепшу и старију» Петроварадинску тврђаву»рекао је Костреш.
  Он је додао да је ова афера само једна у низу многих које се догађају уНовом Саду  и да се, на жалост, главниград покрајине у последње време препознаје по две ствари, а то су беспримернадивља градња с једне стране и тенденциозно уништавање историјских споменикас друге.      
 «Јавно позивамвласти у Новом Саду да се званично изјасне о овом догађају и да се бедем наПетроварадинској тврђави поново изгради у истом облику на какав су генерацијеНовосађана навикле» нагласио је Костреш.  

fixed-img