Picture of the authorPicture of the author
/ Нови Сад, петак, 01.06.2007

Костреш разговарао са генералним секретаром Савета Европе Теријем Дејвисом

Читај ми

Читај ми
AA

 
Нови Сад,1. јун – Председник Скупштине АП Војводине Бојан Костреш разговарао је уСтразбуру са генералним секретаром Савета Европе (СЕ) Теријем Дејвисом опотреби и предностима регионализације Србије, која би јој омогућила и бржеприближавање европским интеграцијама.
Костреш је у разговору истакао даће Војводина инсистирати на томе да се актуелно председавање Србије СаветомЕвропе искористи и за афирмисање регионализације и прикупљање европскихискустава која нам у том процесу могу помоћи. 
«Војводина се залаже за потпунудецентрализацију Србије и јачање како региона, односно покрајина, тако илокалних самоуправа. Господину Дејвису изложио сам наш предлог децентрализацијеСрбије по коме би статус регија требало да добију и град Београд,Шумадија са центром у Крагујевцу, југоисточна Србија са центром у Нишу иСанџак са центром у Новом Пазару&рдqуо;, истако је Костреш. Председник војвођанскогпарламента је известио Дејвиса и о иницијативи за враћање имовине Војводини илокалним самоуправама, без чега је немогуће говорити о даљем економскомразвоју.
Поздравиши настојања Војводинеза јачањем регионализације и децентрализације, као и за враћањем имовине,генерални секретар Савета Евопе истакао је да очекује да Србија својепредседавање Саветом Европе искористи на најбољи могући начин. Он је,међутим, нагласио и да је потпуна сарадња са Хашким трибуналом услов без којегСрбија неће моћи да се укључи у европске интеграције.
Председник Скупштине АП Војводинеје у Стразбуру учествовао у раду 14. пленарне седнице Конгреса локалних ирегионалних власти Савета Европе.  
КАБИНЕТ ПРЕДСЕДНИКА
СКУПШТИНЕ АП ВОЈВОДИНЕ

fixed-img