Picture of the authorPicture of the author
/ Нови Сад, четвртак, 11.10.2007

Костреш тражи да Коштуница разреши све нејасноће око концесије

Читај ми

Читај ми
AA

Нови Сад,11. октобар – Председник Скупштине АП Војводине Бојан Костреш упутио је јучеписмо председнику Владе Републике Србије Војиславу Коштуници, од кога језатражио да разреши све нејасноће у вези са Уговором о давању концесије наизградњу, одржавање и коришћење путног правца Хоргош – Пожега.Костреш је у писму поставиопитање премијеру Коштуници, али и свим члановима Владе Србије, због чега се наодлуку о укључивању немачког концерна ПОРР у концесиони конзорцијум чекалотолико дуго, с обзиром на то да је одлука о изласку шпанске компаније ФЦЦпозната од 27. јуна 2007. године.
"Минстар просвете ЗоранЛончар је на конференцији за новинаре 23. августа 2007. године, након седницеВладе, саопштио да је Влада Републике Србије донела једногласну одлуку да сеУговор о давању концесије на изградњу, одржавање и коришћење путног правцаХоргош – Пожега са свим анексима објави, а то није учињено до данас. Да липостоји неспоразум у оквиру Владе Републике Србије, а у вези са овомконцесијом, јер још увек нису објављени анекси 3, 4, 5, 11, и 12?", навеоје Костреш у писму.
Он је истакао и да је на основупотписаног Уговора рок за спровођење друге развојне фазе, која је прецизиранаАнексом 2, истекла, а да не постоје никакве информације да ли је она и извршена.
"Из тог разлога, желео бихда добијем на увид документацију која доказује да је друга развојна фазаизвршена, а уколико то није учињено, желео бих да знам ко ће сноситиодговорност за такав пропуст", наводи се у писму.
Костреш је од Коштунице затражиои одговор на питање да ли је, с обзиром на то да је један од аргумената заизградњу путног правца до Пожеге повезивање Србије са Црном Гором, Влада ЦрнеГоре званично обавестила Владу Србије о резултатима студије изводљивости оизградњи аутопута.
"За покрајинскуадминистрацију је од великог значаја да на увид добије допис Владе Црне Горе изкога се може видети да ли ће и када аутопут Бар – Бољаре почети да се гради.Уколико Црна Гора гради пут до границе са Србијом, из ког разлога је Влада РепубликеСрбије дала концесију на изградњу путног правца само до Пожеге, а не и догранице са Црном Гором", истакао је Костреш у писму. Он је подсетиопредседника Владе Србије на закључке које је донела Скупштина АП Војводине, акоји се односи на штетност Уговора о давању концесије.
"Овим закључком СкупштинаАП Војводине је захтевала, између осталог да, уколико се уговор ипак потпише,покрајина буде обештећена изградњом Банатске магистрале и обилазнице окоФрушке горе. Сматрам да су одговори на ова питања од великог значаја како заграђане Војводине, тако и за грађане целе Србије", навео је Костреш инагласио да се нада да ће добити одговоре на постављена питања, како би предсвим грађима Србије коначно биле решене недоумице у вези са овим Уговором.

КАБИНЕТ ПРЕДСЕДНИКА СКУПШТИНЕ АПВОЈВОДИНЕ  

fixed-img