Picture of the authorPicture of the author
/ Нови Сад, петак, 25.05.2007

Костреш упутио писма члановима Владе Србије поводом концесије на аутопут

Читај ми

Читај ми
AA

Нови Сад, 25. мај – Председник Скупштине АП Војводине БојанКостреш упутио је писма свим члановима нове Владе Републике Србије и премијеруВојиславу Коштуници, којим их је подсетио на све детаље у вези са давањемконцесије за изградњу, коришћење и одржавање аутопута од Хоргоша доБеограда.  Костреш је затражио да, собзиром на то да је за 30. мај 2007. године најављено формирање концесионогпредузећа што значи да изабрани концесионар преузима концесију, чланови новеВладе још једном сагледају све могуће последице овог уговора, који је премањеговој оцени, штетан и по АП Војводину и по Републику Србију.
У писму се наводи да је, каопредседник Скупштине АП Војводине, више пута апеловао на представникедипломатског кора и претходну Владу Републике Србије, да је начин расписивањатендера за давање концесија био више него неприхватљив за грађане Војводине.Такође, наглашено је и да Скупштина АП Војводине на седницама од 30. маја 2005.године и 14. априла 2005. године донела Закључак којим се од СкупштинеРепублике Србије тражи да не прихвати предлог Владе Србије за давање концесијеза изградњу, коришћење и одржавање аутопута од Хоргоша до Београда.Костреш је навео и да су се упоменутом Закључку Скупштине АП Војводине посланици изјаснили да је многоцелисходније градњу наставити на начин како је и започета, повољним кредитнимаражманима, као и да на територији АП Војводине постоје велики разлози заизградњу Банатске магистрале или обилазнице око Фрушке горе.
Костреш је подсетио и начињенице да је Војводина, у периоду од 1970. до 1988. године путем кредитногзадужења финансирала изградњу поменутог аутопута у износу од 114.549.511,24долара и 24.327,00 екија, као и да је сва та средства из сопствених прихода употпуности и исплатила. Он је додао и да је давањем концесије грубо прекршенЗакон о концесијама и навео да се у име Скупштине АП Војводине обратио ВладиРепублике Србије и ресорном министру Велимиру Илићу, са захтевом да се у складуса Законом о слободном приступу информацијама омогући увид у копију уговора оконцесији.
С обзиром на чињеницу да узаконски прописаном року Влада Србије није доставила копију траженог уговора,Костреш је истакао да се обратио и Родољубу Шабићу, Поверенику за информацијеод јавног значаја, који је својим решењем од 14. маја 2007. наложио ВладиРепублике Србије и ресорном министарству да у року од три дана од пријемарешења достави Скупштини АП Војводине копију предметног уговора оконцесији.  КАБИНЕТ ПРЕДСЕДНИКА
СКУПШТИНЕ АП ВОЈВОДИНЕ 

fixed-img