Picture of the authorPicture of the author
/ Зрењанин, понедељак, 25.12.2006

Костреш упутио писма званичницима европских институција

Читај ми

Читај ми
AA

Нови Сад, 24. децембар  – Председник Скупштине АП Војводине Бојан Костреш упутио је писма челницима Скупштине европских регија (АЕР), званичницима Европског парламента и представницима Европске комисије, у којима их обавештава о недемокртаској смени легитимно изабране Скупштине општине Зрењанин, као и о укљањању симбола АП Војводине са свих јавних институција у овом граду.

Костреш је навео да је о овом проблему писмом известио председника Владе Републике Србије Војислава Коштуницу, захтевајући само поштовање новог Устава Србије којим је Војводина добила право на своја обележја, али да до данас није било никакве реакције. Он је додао да одговора није било ни на предлог Влади Србије, који је упутио заједно за председником општине Зрењанин Гораном Кнежевићем, да се локални избори у овој општини распишу за 21. јануар, када ће бити одржани републички избори у Србији.
»Крајем новембра ове године дошло је до недемократске смене легитимно изабране Скупштине општине Зрењанин, општине која се по свим показатељима у протеклом периоду налазу међу три најуспешније општине у Србији, са узорним међунационалним односима.Влада Србије именовала је Привремени орган, састављен од три партије које тренутно партиципирају у власти у Републици Србији, од којих две нису освојиле ниједан мандат а трећа је имала резултат испод шест посто на прошлим локалним изборима у Зрењанину&рдqуо;, навео је Костреш у писму и нагласио да је једна од првих одлука тако формираног Привременог органа била је да смени досадашње уредништво локалног листа "Зрењанин", само зато што је не само у Војводини, већ и у читавој Србији предњачио у отварања тема о суочавању са прошлошћу и ратним злочинима, почињених током ратова деведесетих.
»Сада је новопостављена власт у Зрењанину донела Одлуку о скидању знамења АП Војводине са свих јавних институција у граду. Овом одлуком директно се крши нови Устав Републике Србије, који, да подсетим, није добио већинску подршку грађана Војводине, али смо га прихватили јер је на територији читаве Србије Устав добио неопходну подршку«, навео је Костреш у писму. Он је замолио представнике европскх институција да пажљиво размотре овај проблем. КАБИНЕТ ПРЕДСЕДНИКА СКУПШТИНЕ АП ВОЈВОДИНЕ

fixed-img