Picture of the authorPicture of the author
/ Нови Сад, петак, 14.09.2007

Костреш: Враћање имовине је предуслов аутономије

Читај ми

Читај ми
AA

Нови Сад/Стразбур,14. септембар – ПредседникСкупштине АП Војводине Бојан Костреш изјавио је данас у Стразбуру да ће Србијаједино враћањем одузете имовине Војводини показати да суштински, а не самодекларативно, подржава аутономију покрајине и јачање њених надлежности.
На састанку саУрлихом Бонером, генералним секретаром Конгреса локалних и регионалних властиСавета Европе, председник Костреш је нагласио да без враћања имовинеВојводини, која јој је отета 1995. године Законом о средствима у својиниРепублике, аутономија Војводине и даље остаје само привидна и формална.
Костреш и Бонерразговарали су о перспективама развоја регионализма у Србији а генералнисекретар Конгреса локалних и регионалних власти Савета Европе нагласио је даВојводина може да послужи као добар пример Србији, на који начин требаорганизовати регионалну власт.  Председниквојвођанског парламента учествовао је у Стразбуру на Конференцији националнихпарламената и регионалних скупштина "Репрезентативна демократија, европскипослови и активно грађанство" коју су заједнички организовали ЦАЛРЕ(Конференција законодавних скупштина европских регија) и Савет Европе. Кострешје одржао и говор на Форуму европских скупштина, у којем је истакао да одстепена надлежости које Војводина има зависи и њен допринос стабилностичитавог региона.  ЦАЛРЕ је једна однајзначајнијих и најутицајнијих организација регионалне демократије у Европи,чији су чланови 74 региона, који имају законодавну власт, из осам европскихземаља. Чланови ЦАЛРЕ су региони из Шпаније, Италије, Белгије, Аустрије,Немачке, Финске, Португала и Велике Британије. 

fixed-img