Picture of the authorPicture of the author
/ Нови Сад, четвртак, 25.10.2007

Квиз: ”Колико се познајемо”

Читај ми

Читај ми
AA

Нови Сад, 25. октобар –  Поводом реализације трећег циклуса такмичењаквиза « Колико се познајемо» и новог програма под називом « Придружимо се «,Покрајински секретаријат за прописе, управу и националне мањине, организоваоје радни састанак са представницима и учесницима из војвођанских средњихшкола. На скупу су говорили др Тамаш Корхец, потпредседник ИВВ, проф. др ВојинДимитријевић, директор Београдског центра за људска права и помоћник ресорногсекретара Маријус Рошу.
Опројекту мултикултурализма, својеврсног бренда у Војводини, говорио јепотпредседник ИВВ др Тамаш Корхец. Подсетио је да се пројекат «Афимацијамулрикултуралности и толеранције у Војводини« реализује успешно већ трећугодину. Према његовим речима, пројекат није кампања за толеранцију, већ је топрограм који полако прераста у институционалне оквире. Он је оценио да јеквалитет пројекта што постаје део ваннаставних активноати у школама Војводине.Објаснио је и да се ради о јединственом пројекту, можда и у европскимразмерама, пре свега по томе што иза њега јасно стоји Скупштина и ИВВ и имајдинствену сагласност свих политичких актера у покрајинским институцијама.ДрКорхец је објаснио да преко 4000 младих спортиста сваке године учествује у Купутолеранције, а у квизу «Колико се познајемо» непосредно учествује више хиљадамладих такмичара.Овај ТВ програм пратило је између 50 и 60 хиљада гледалаца. Подсетиоје да је мултимедијалну изложбу у пет војвођанских музеја видело  преко 100 хиљада људи.
-Полазимо  од тога да ће људи иматипозитиван став према нашој јединственој мултикултуралности, вишејезичности иисторијском наслеђу само ако се упознају са тим – казао је др Корхец. – Нетолеранцијаи мржња увек се заснивају на незнању које производи предрасуде, агресивност истрах од онога што је другачије. Наша различитост је наша предност и потенцијали треба је користити на прави начин како би се постигли позитивни економски идруштвени ефекти. Зато је пројекат «Придружимо се« тесно повезан са нашим пројектом,јер Војводина је мала ЕУ и то више стотина година уназад.
Проф.др Војин Димитријевић је говорећи о пројекту «Придружимо се« подсетивши да јенастао  још 2005. године из потребе да семлади едукују о ЕУ, о потреби придруживања, о институцијама и процедурама. Неможмо да избегнемо чланство у ЕУ, казао је професор Димитријевић, јер ћемо таколакше решавати наше проблеме.   

fixed-img