Picture of the authorPicture of the author
/ Нови Сад, четвртак, 25.07.2024

Маја Гојковић и сремски бискуп о наставку подршке пројектима очувања верске и културне баштине

Читај ми

Читај ми
AA

Председница Покрајинске владе Маја Гојковић разговарала је данас са сремским бискупом Фабијаном Свалином о наставку сарадње и подршци пројектима који доприносе очувању верске и културне баштине у АП Војводини.

Председница Гојковић и бискуп Свалина разговарали су o обнови Самостана и Цркве светог Јурја на Петроварадинској тврђави, комплексу који је као споменик културе под заштитом државе.

На састанку је истакнуто да су до сада рађени унутрашњи конзерваторско – рестаураторски радови, те да је обновљено неколико олтара.

У овом моменту подршка је неопходна за обнову крова који је додатно оштећен у прошлогодишњем невремену, а у разговору председнице Гојковић и бискупа Свалине је истакнуто да ће Покрајинска влада подржати његову санацију.

На састанку је изнета идеја да се део амбијента у оквиру Самостана св. Јурја користи за уметничке догађаје, попут концерата и изложби, те да се и на тај начин широј јавности приближи овај објекат од споменичке важности.

Председница Гојковић навела је да Покрајинска влада пружа пуну подршку у очувању верског и кулурног наслеђа свих заједница на територији наше покрајине, те да је важно да очувано културно богатство буде доступно и отворено за посетиоце.

Бискуп Свалина посебно је захвалио Покрајинској  влади на финансијској подршци коју је Сремска бискупија добила за санацију штете на верским објектима оштећеним у прошлогодишњем олујном невремену. Како је навео, у невремену је оштећена 21 црква, чија санација не би била могућа без подршке државе.

Разговарано је и о очувању Цркве снежне Госпе на Текијама, Цркве светог Рока и Калварије.

Састанку у Покрајинској влади присуствовали су покрајинска секретарка за културу, информисање и односе с верским заједницама Александра Ћирић Бошковић, генерални викар и канцелар Сремске бискупије Јосип Ивешић и  Томислав Ласић и Матеј Перић, жупник Римокатоличке жупе у Сремским Карловцима и ректор Бискупијског светишта Госпе Текијске у Петроварадину.

fixed-img