Picture of the authorPicture of the author
/ Нови Сад, субота, 20.07.2024

Маја Гојковић на отварању Фестивала европског филма Палић

Читај ми

Читај ми
AA

Председница Покрајинске владе Маја Гојковић обратила се вечерас на свечаности поводом отварања 31. Фестивала европског филма Палић, у оквиру ког ће бити приказано 150 филмова, распоређених у 17 селекција, поручивши да је реч о манифестацији која представља празник филмске уметности и која је деценијама уназад међу најважнијим културним догађајима у Србији и региону.

Према њеним речима, кључни сегменти сваког реномираног филмског фестивала, попут овог на Палићу, јесу добар одабир филмова, стручан жири, радионице и пратећи програми који афирмишу и промовишу филмску уметност.

„Фестивал европског филма Палић је место на коме се сусрећу  савремена европска кинематографија и традиција ауторског и уметничког филма и из године у годину добија на квалитету и угледу и изнова доказује зашто је један од званично најузбудљивијих уметничких фестивала у Европи“, рекла је председница Покрајинске владе.

Гојковићева је истакла да је овај крај наше земље познат по бројним великим уметницима и раскошном културном наслеђу, чији је важан део и биоскопски живот који је пре 113 година засновао Александар Лифка.

„Захваљујући палићком фестивалу, његовим вредним организаторима и подршци државе на свим нивоима, традиција филма на северу Србије не само да је жива, већ се она дуже од три деценије стално оплемењује“, изјавила је Гојковићева.

На отварању Фестивала обратили су се и државни секретар Министарства културе Миомир Ђорђевић и члан Градског већа Суботице задужен за образовање и културу Миланка Костић.

На свечаности су уручене награде “Александар Лифка” за допринос европској кинематографији – у категорији домаћих стваралаца глумици Аници Доброј, која је и отворила Фестивал, и директору фотографије Федону Папамихаелу у категорији иностраних стваралаца, док је редитељу Адемиру Кеновићу додељена регионална “Лифка”. Главни такмичарски програм отворен је пројекцијом филма “Сва лица доброте” редитеља Јоргоса Лантимоса.

Догађају је присуствовала и покрајински секретар за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама Александра Ћирић Бошковић.

 

 

fixed-img