Picture of the authorPicture of the author
/ Нови Сад, четвртак, 20.06.2024

Маја Гојковић обишла изложбу у Музеју „Орсеј“ у Паризу

Читај ми

Читај ми
AA

Председница Покрајинске владе Маја Гојковић обишла је данас изложбу у Музеју „Орсеј“ у Паризу организовану поводом обележавања 150 година импресионизма.

Тим поводом, председница Гојковић састала се са саветником председника Музеја „Орсеј“ за међународне односе Николом Гаузерандом.

Изложба, на којој је представљено близу 130 дела, постављена је у знак сећања на 15. април 1874. године када је у главном граду Француске отворена прва изложба импресиониста.

Тог дана, Моне, Реноар, Дега, Моризо, Писаро, Сисли и Сезан одлучили су се ослободити правила својом изложбом, изван службених канала, чиме је рођен нови уметнички покрет – импресионизам.

Овај пројекат започет је 2017. године у институцији која складишти највећи број импресионистичких дела у свету, њих готово 500.

Изложба је организована у сарадњи са другом најзначајнијом музејско-галеријском институцијом с импозантном колекцијом импресионистичких дела изван Француске – Националном галеријом уметности из Вашингтона.

Обиласку изложбе присуствовали су управница Галерије Матице српске др Тијана Палковљевић Бугарски, директорка Музеја Југославије мр Неда Кнежевић, директорка Музеја савремене уметности Републике Српске у Бања Луци проф. др Сарита Вујковић и директорка Музеја савремене уметности у Београду Маријана Коларић.

fixed-img