Picture of the authorPicture of the author
/ Нови Сад, петак, 17.05.2024

Маја Гојковић отворила изложбу „Благовештенски сабор Влаха Буковца“

Читај ми

Читај ми
AA

Председница Покрајинске владе Маја Гојковић отворила је вечерас у Музеју Војводине изложбу „Благовештенски сабор Влаха Буковца“ – посвећену делу које својом аутентичношћу представља културно благо од непроцењивог значаја за Републику Србију.

Повод за изложбу је повратак слике „Благовештенски сабор 1861. године у Сремским Карловцима“ након три деценије од када је украдено 1993. године из дворца породице Дунђерски у Челареву, депанданса Музеја Војводине.

„Kao неко ко је као министар у Влади Републике Србије од самог почетка био укључен у акцију враћања овог дела, могу да кажем да сам поносна на то што смо заједничким радом више државних органа, након скоро три деценије, успели да вратимо у земљу ово дело непроцењиве вредности“, изјавила је председница Гојковић оценивши да је ово велики дан и за Музеј Војводине и за читаву културу Србије.

Ово дело, како је навела председница Гојковић, поред своје уметничке вредности, представља аутентично сведочанство и подсетник на један од најважнијих догађаја у животу Срба на тлу царске Аустрије и потоње Аустроугарске монархије.

Према њеним речима, Благовештенски сабор био је последњи покушај организованог деловања против бечког двора, никада вољног да изађе у сусрет захтевима Срба из Бачке, Барање, Срема и Баната.

„На том црквено-народном сабору били су присутни готово сви важни представници српске културе, науке, интелигенције, свештенства и народа са простора аустријског царства. Уместо тражене политичко-територијалне аутономије, Срби су тада морали да прихвате само црквену аутономију, али су овај сабор, као и Мајска скупштина пре њега, били увод и снажан подстицај за борбу за присаједињење Краљевини Србији“, рекла је председница Гојковић.

Она је поручила да је држава овом и другим акцијама враћања нашег културног блага у земљу јасно исказала бригу за наше целокупно културно наслеђе.

„Ово је једна од стожерних тачака националног и културног идентитета која представља немерљиво богатство за државу и друштво“, истакла је Гојковићева.

На отварању изложбе обратили су се и директорка Музеја Војводине Тијана Станковић Пештерац и историчар уметности проф. др Игор Борозан.

fixed-img