Picture of the authorPicture of the author
/ Нови Сад, четвртак, 11.07.2024

Маја Гојковић отворила изложбу дела Мире Бртке у Риму

Читај ми

Читај ми
AA

Председница Покрајинске владе Маја Гојковић отворила је вечерас у Националној галерији модерне и савремене уметности у Риму ретроспективну изложбу дела Мире Бртке под називом „Будућност је иза нас“, уметнице чија је, како је навела, аутентична стваралачка појава oставила дубок траг на културној сцени Југославије, Италије и Европе.

Гојковићева је истакла да је поносна на то што је након запажене изложбе „Рефлексијеˮ, приређене у Београду 2021. године, стваралаштво Мире Бртке од вечерас доступно и у главном граду Италије, поручивши да ће ова изложба још једном потврдити снажне везе српске и италијанске културе.

Према њеним речима, овај културни догађај симболички је повратак Мире Бртке у Рим, где је пре тачно шест деценија имала своју прву уметничку изложбу.

„Градећи своју каријеру највећим делом у Београду и Риму, Мира Бртка је својим разноврсним уметничким исказима у сферама филма, ликовне уметности и модног дизајна спојила италијанску и српску културу. Кроз јединствен преплет традиције и актуелних тенденција указала је на неважност места деловања и живљења, а истакла важност креативности која не познаје језичке и географске баријере“, рекла је Гојковићева и додала да су сва дела која је стварала изазивала велико интересовање.

Председница је оценила да изложбом у Националној галерији у Риму дајемо потврду вредностима Брткиног ликовног стваралаштва, које је било само један сегмент њеног свеукупног уметничког деловања.

„Заједнички смо одужили дуг једној изузетној уметници, плодном ствараоцу широких интересовања и велике креативности“, истакла је Гојковићева.

Изложба у највећој римској галерији, која траје до 8. септембра, приказује радове из опуса уметнице који су у власништву Фондације „Мира Бртка“ из Београда, као што су слике, скулптуре, филмски рад и њен модни дизајн – репрезентативан избор чувених Мириних хаљина.

Мира Бртка била је мултимедијална и мултидисциплинарна уметница. Завршила је студије режије на Академији за позориште и филм у Београду и Академију лепих уметности у Риму.

Активно је, некада и истовремено, стварала у областима филмске и позоришне режије, драматургије, сценографије, анимације, сликарства, веза, вајарства, костимографије, модног дизајна и уметничког активизма.

Изложба је реализована на иницијативу београдске Фондације „Мира Бртка“ и Националне галерије модерне уметности у Риму, уз подршку министарстава културе Републике Србије и Републике Италије, Покрајинске владе и партнера.

На отварању су се обратили и директорка Галерије Кристина Мацантини, представник Министарства културе Франческо Гиљоли, амбасадорка Републике Србије у Републици Италији Мирјана Јеремић, кустоси Лудовика Пурини и Анђело Букарели.

Отварању изложбе присуствовала је секретарка Покрајинске владе Душанка Голубовић.

fixed-img