Picture of the authorPicture of the author
/ Нови Сад, четвртак, 30.05.2024

Маја Гојковић: Очување културног наслеђа је један од приоритета Покрајинске владе

Читај ми

Читај ми
AA

Председница Покрајинске владе Маја Гојковић отворила је данас у Галерији „Лукијан Мушицки“ у Темерину изложбу „Наративи племићке архитектуре – од барока до сецесије“, која је, како је истакла, још један показатељ богатства и разноликости културног наслеђа Србије и Војводине, у коме летњиковци и дворци заузимају препознатљиво место.

„Ови бисери архитектуре и грађевинарства, који тек треба да засијају пуним сјајем, велики су потенцијал не само у области културе, већ и за развој туризма и привреде у целини“, казала је председница Гојковић истакавши да ће Покрајинска влада, заједно са Министарством културе и другим државним органима, и цивилним сектором, оснажити активности које за циљ имају њихову обнову, ревитализацију и оптимално коришћење бројних и вишеслојних вредности.

Председница Гојковић је подсетила на то да су први крупни и конкретни кораци у овом послу већ направљени.

Захваљујући пројекту „Дворци Србије: Заштита културне баштине”, који је Гојковићева покренула 2020. године, у мандату министра културе – на једном месту су систематизовани сви релевантни подаци о свим дворцима и летњиковцима у Србији, што ће олакшати даље активности на њиховој реконструкцији и обнови и представљању домаћој и међународној публици.

„Реализација овог великог пројекта, којим је обухваћено чак 118 двораца и палата у Србији, омогућиће не само њихову адекватну заштиту, већ и квалитетно управљање културним добрима као додатне вредности за подстицање економског, туристичког и одрживог развоја у целини“, изјавила је председница Гојковић.

У претходне три године, на конкурсима Министарства културе по први пут је аплицирано с пројектима за израду студија, пројектно-техничке документације и конзерваторских радова када је реч о дворцима и летњиковцима. Међу подржаним пројектима је и израда студије и пројектно-техничке документације за реконструкцију дворца „Каштел“ у Темерину и обнову његове фасаде.

Уз темерински „Каштел“, на изложби су представљени и један од два дворца породице Лазаревић у Великом Средишту, као и дворац „Шпицер“ у Беочину.

„Без обзира на историјске и друге околности, током којих су мењала власнике и намену, сва три здања су успела да опстану и буду симбол нашег богатог културног наслеђа, чије очување је један од приоритета Покрајинске владе“, нагласила је председница Гојковић.

На изложби се обратио и председник Општине Темерин Младен Зец, а отварању су присуствовали покрајински секретар за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама Александра Ћирић Бошковић и покрајински секретар за спорт и омладину Дане Баста.

fixed-img