Picture of the authorPicture of the author
/ Нови Сад, уторак, 23.07.2024

Маја Гојковић: Палић постаје незаобилазна туристичка дестинација

Читај ми

Читај ми
AA

Председница Покрајинске владе Маја Гојковић и председник Скупштине АП Војводине Балинт Јухас, обишли су данас Палић, где су, уз подршку Покрајине, до сада реализовани значајни пројекти на реконструкцији и урбаном уређењу Великог парка, обнови Водоторња, изградњи пешачких стаза поред језера и изградњи саобраћајне и туристичке инфраструктуре, међу  којима је и аква-парк на Палићу.

Након обиласка Великог парка и Водоторња, а потом и аква-парка, председница Гојковић је изјавила да је овај туристички и културни бисер Србије, Војводине и Европе – добио потпуно нов изглед, уз уверење да ће врло брзо, а нарочито након пуштања у рад брзе пруге од Новог Сада до Суботице, привући рекордан број посетилаца и отворити ново поглавље у животу овог знаменитог места.

“Данас смо обишли Палић – јединствено културно-историјско и природно заштићено подручје, у које је Покрајинска влада, заједно Републиком и Градом Суботица, уложила знатна средства како бисмо добили велики туристички потенцијал за целу нашу земљу”, изјавила је Гојковићева и додала да је Покрајинска влада за уређење Палића, без аква-парка, издвојила више од милијарду и по динара.

Председница је изразила задовољство због завршетка обнове Водоторња, историјског здања с почетка 20. века, које је сада очувано и ревитализовано, поручивши да овај препознатљив бренд Суботице и Војводине, поново блиста пуним сјајем и изнова је омиљено место посетилаца за фотографисање.

Гојковићева је истакла да је поред аква-парка изграђен паркинг са прилазним путевима за посетиоце и реконструисана је пешачка стаза на овом делу обале језера, која је постала палићка променада.

“Поносни смо и на уређење и опремање Великог парка на Палићу, у циљу очувања његовог биодиверзитета и ревитализације богатог културног наслеђа у виду сецесијских објеката, као и на усклађивање инфраструктуре са изгледом парка који представља заштићену културно-историјску целину”, навела је Гојковићева.

Према њеним речима, уз постојеће садржаје и традиционалне манифестације, важно је радити и на развоју конгресног и културног туризма како би се привукао још већи број туриста.

“Циљ нам је да туристи повећају број ноћења на Палићу јер за то има потенцијала и вредно ћемо радити на томе да Палић постане незаобилазна туристичка дестинација”, навела је председница Покрајинске владе и додала да је сада и сам прилаз Палићком језеру са ауто-пута далеко једноставнији, захваљујући обновљеном коловозу који је финансирала Покрајинска влада.

Председник Скупштине АП Војводине Балинт Јухас истакао је да Палић има потенцијал да буде туристичка дестинација врхунског квалитета.

“Аква-парк већ данас привлачи око 10.000 посетилаца на недељном нивоу, а завршен је и Водоторањ на Палићу који није само здање већ симбол Суботице”, рекао је председник Јухас и додао да треба чувати грађено наслеђе.

Градоначелник Суботице Стеван Бакић изразио је захвалност Покрајинској влади на подршци коју пружа суботичкој локалној самоуправи и туристичкој дестинацији Палић.

“Огромна средства су уложена у суботичку локалну самоуправу у претходном периоду. Суботица је један од најбољих примера функционисања сва три нивоа власти”, изјавио је Бакић и додао да је Палић у топ шест  туристичких дестинација прве категорије у Србији, да је то Покрајинска влада препознала и подржала, и имају обећање да ће се са подршком наставити.

Обиласку су присуствовали и покрајински секретар за урбанизам и заштиту животне средине Немања Ерцег и директорица “Парка Палић” Валерија Денч.

fixed-img