Picture of the authorPicture of the author
/ Нови Сад, четвртак, 29.08.2024

Маја Гојковић: Први ребаланс буџета утемељен на принципима домаћинског пословања

Читај ми

Читај ми
AA

На данашњој 5. седници Скупштине АП Војводине, председница Покрајинске владе Маја Гојковић образложила је посланицима предлог Покрајинске скупштинске одлуке о ребалансу буџета АП Војводине за 2024. годину, истакавши да се нови обим буџета успоставља на нивоу од 105,7 милијарди динара и да је смањен за 3,32 милијарде динара, односно за око три одсто у односу на актуелни буџет.

Маја Гојковић је истакла да први ребаланс буџета у току ове године, за који је претходно урађена анализа за првих шест месеци, у својој суштини представља оптимизацију распоређивања и трошења буџетских средстава у оквиру утврђеног обима, те да је утемељен на принципима домаћинског пословања.

Председница Гојковић је поручила да се ребалансом постиже правовремено усклађивање планираних средстава с реално оствареним. На тај начин омогућује се ефикасно управљање новцем из покрајинског буџета, те одрживост финансирања усвојених инвестиционих приоритета.

Обезбеђен је новац за финансирање пројеката у областима водопривреде и заштите животне средине (700 милиона динара), саобраћајне инфраструктуре (650 милиона динара), управљања водама (954,7 милиона динара), здравства (420 милиона динара), образовања и научно-истраживачке делатности (282 милиона динара).

Обезбеђена су и средства за подршку локалним самоуправама за израду пројектно-техничке документације (167 милиона динара), програме у области спорта, омладинске политике и спортске инфраструктуре (155 милиона динара), затим за реализацију санационог плана ЈП „Војводинашуме“ – санације ветроломова (126,2 милиона динара).

Додатна средства од 99,7 милиона динара, опредељена су за капитална улагања за три васпитнообразовне установе. За подршку микро, малим и средњим предузећима за набавку обртних средстава, обезбеђено је 50 милиона динара, а за програм промоције туризма 10 милиона динара.

Обезбеђивање средстава за ова и друга улагања омогућено је пре свега смањењем средстава предвиђених за поједине капиталне пројекте, чија динамика реализације је таква да је могуће умањити планирана средства за 2024. годину, а да се притом терет обавезе одложи за наредни буџетски период.

fixed-img