Picture of the authorPicture of the author
/ Нови Сад, петак, 19.07.2024

Маја Гојковић: Реконструисан музејски простор Покрајинског завода за заштиту природе

Читај ми

Читај ми
AA

Председница Покрајинске владе Маја Гојковић посетила је данас Покрајински завод за заштиту природе у Новом Саду, где је улагањем из покрајинског буџета од 30 милиона динара, у оквиру прве фазе радова, реконструисан музејски простор у коме ће бити смештена нова изложбена поставка.

Покрајинска влада издвојила је и додатних 12 милиона динара за набавку нове опреме.

Председница Гојковић одржала је овом приликом састанак са руководством Завода на ком је разговарано о даљим активностима на уређењу простора и унапређењу рада ове, готово шест деценија старе институције, која обавља послове заштите природе и природних добара.

Гојковићева је истaкла да је задовољна што су радови у оквиру прве фазе реконструкције дела зграде Завода успешно завршени, јер је ова важна институција добила много боље услове за рад и испуњаваће најсавременије стандарде за организовање својих поставки.

„Ово прелепо здање, са укупним фондом од 25.000 експоната, од велике је важности за читаво наше друштво. Подаци говоре да овдашњу поставку обиђе 30.000 посетилаца годишње, махом деце школског узраста. Због тога је важно да сачувамо едукативну улогу Завода, али и да искористимо туристички потенцијал који несумњиво пружа“, казала је председница Гојковић додајући да су у свету природњачки музеји изузетно посећени, те да се разматра идеја да Нови Сад добије такав музеј.

Покрајински секретар за урбанизам и заштиту животне средине Немања Ерцег истакао је да ова значајна установа, са импозантном збирком, поред едукативне улоге, има задатак очувања свих природних вредности биодиверзитета на подручју АП Војводине, те да ће Покрајинска влада и ресорни секретаријат и надаље пружати сву неопходну подршку у унапређењу рада.

Директорка Завода Жељка Јеличић Маринковић навела је да та установа управља над 138 заштићених подручја на територији наше покрајине, што између осталог говори  о комплексности рада.

Приликом посете Заводу, председница Гојковић је обишла и депое и Хербаријум – чија је ботаничка колекција једна од четири институционалне ботаничке колекције у Србији чији фонд садржи близу 30.000 узорака сакупљених од 1812. године до данас и Арборетум – засад разноврсног аутохтоног дрвећа и жбуња Војводине, који служи првенствено у едукативне сврхе.

fixed-img