Picture of the authorPicture of the author
/ Нови Сад, понедељак, 26.08.2024

Маја Гојковић учествовала на првом панелу „Родна равноправност – жене каo мотор развоја друштва”

Читај ми

Читај ми
AA

У Културној станици „Свилара” у Новом Саду одржан је први панел на тему „Родна равноправност – жене каo мотор развоја друштва” у организацији најстаријег дневног листа у АП Војводини „Дневника“.

На панелу се обратила председница Покрајинске владе Маја Гојковић истакавши да је област родне равноправности постављена као приоритет Владе Србије и Покрајинске владе, те да ће кроз деловање Координационог тела за равноправност полова та област бити додатно унапређена.

„Држава Србија јасно је исказала посвећеност промовисању родне равноправности и превазилажењу родних подела и дискриминације. Положај жена у нашем друштву иде узлазном путањом. Имам, при томе, у виду и лични пример, с обзиром да сам била прва градоначелница Новог Сада у његовој историји, и то изабрана непосредно, вољом грађана, а да сам сада прва председница Покрајинске владе, такође у њеној историји. Заговорник сам да се политиком баве жене“, изјавила је председница Гојковић.

Председница је истакла да постоји одређени простор за напредак у овој области у селима и мањим општинама.

„Мој политички циљ и мисија је да друштво када види жену на функцији размишља шта она има у глави а не како изгледа. Борба за родну равноправност није готова све док постоји иједна жена која ће се у том смислу осећати обесправљено али да би се достигла родна равноправност потребна је и женска солидарност“, истакала је председница Гојковић.

Тежак пут и изазов је, нагласила је председница, на женама јер морају и да раде на томе како су представљене у јавности без обзира чиме се баве.

Председница Скупштине Града Новог Сада Дина Вучинић изјавила је да је Град Нови Сад показао да жене нису број и да су на кључне позиције биране на основу свог образовања, способности и искуства.

Заменик генералног директора компаније „НИС“  Вадим Смирнов изјавио је овом приликом да је питање способноисти кључно када говоримо о лидерству у пословним системима и да је важно обезбедити право женама да се докажу.

На панелу је учествовала и заменица поверенице за заштиту равноправности Татјана Пријић.

 

 

fixed-img