Picture of the authorPicture of the author
/ Нови Сад, петак, 02.08.2024

Маја Гојковић: За здравствене установе у Војводини 1,36 милијарди динара

Читај ми

Читај ми
AA

Председница Покрајинске владе Маја Гојковић уручила је данас уговоре о финансирању и суфинансирању изградње, одржавања и опремања здравствених установа у Војводини, за шта је из покрајинског буџета издвојено 1,36 милијарди динара.

Председница је навела да ће данас 72 здравствене установе добити средства за набавку нове и обнову постојеће опреме, као и за изградњу нових објеката, истакавши да је Покрајинска влада само у последњих осам година за сектор здравства издвојила више од 27 милијарди динара.

„Верујем да ће свака болница, дом здравља, институт или завод, знати у најбољој мери да искористи опредељена средства и пре свега да их стави у службу пацијената. Од 2016. године, потпуно смо изменили слику здравства у нашој покрајини у позитивном смислу“, изјавила је Гојковићева.

Председница је подсетила на то да данас у оквиру Универзитетског клиничког центра Војводине (УКЦВ), имамо 13 реконструисаних клиника, те да се неколико њих тренутно реконструише. У току су и радови на изградњи нових блокова „Б“ и „Ц“, а врло близу је завршетак изградње објекта „Каменица 3“.

Гојковићева је навела и да ће и први пут у историји бити у потпуности реконструисани сви објекти старог дела „Каменице“, односно „Каменице 1“, да је у плану доградња и проширење Дечје болнице, те да је изграђена нова болница на Мишелуку.

„За целокупни систем здравствене заштите изузетно је важно то што је Покрајинска влада и ове године определила средства здравственим установама, чиме се обезбеђује њихово боље функционисање. Конкретна подршка у развоју сваке установе понаособ, огледа се управо у уговорима које данас додељујемо и на овај начин показујемо колико бринемо и о здрављу свих наших грађана и о запосленима у сектору здравства“, навела је председница Гојковић.

Овим конкурсом додељено је 25 најсавременијих ултразвучних апарата, а након прошлогодишњих 20 мамографа, данас су обезбеђена још четири, што значи да у Војводини више не постоји здравствена установа која има стручни капацитет, а да не поседује мамограф.

Клиника за гинекологију и акушерство УКЦВ добила је могућност проширења капацитета за лечење новорођене деце. Надоградња апарата за магнетну резонанцу очекује Дечју болницу и УКЦВ чиме ће бити омогућено проширење палете најсофистициранијих дијагностичких прегледа.

Набавком нове опреме за кардиолошке пацијенте, све здравствене установе секундарног и терцијарног нивоа здравствене заштите значајно унапредити и дијагностику и лечење.

„Пред нама је још доста посла, постоји много ствари на којима морамо заједнички да радимо, стога ће у периоду пред нама подршка здравству остати као један од најважнијих приоритета Покрајинске владе“, рекла је Гојковићева упутивши захвалност запосленима у здравственом сектору зато што свакодневно, безрезервно, пацијентима пружају своје услуге и знање.

Додели уговора је присуствовао покрајински секретар за здравство др Милан Попов.

fixed-img