Picture of the authorPicture of the author
/ Нови Сад, уторак, 27.11.2007

Медијација још једна од могућности

Читај ми

Читај ми
AA

Нови Сад,27. новембар – У оквиру своје посете Републици Србији од 26-28. новембра 2007,специјални известилац Мониторинг комитета Парламентарне скупштине Савета ЕвропеАндреас Грос у пратњи Артемија Карпенка, косекретара Комитета посетио је иинституцију Покрајинског омбудсмана.Испред Покрајинског омбудсманаделегацију су примили Стеван Арамбашић, заменик покрајинског омбудсмана заопшта питања и Золтан Гобор, заменик за права националних мањина. Темасастанка била је рад и искуства Покрајинског омбудсмана у протекле четиригодине, као и питања поступка подношења представки, њиховог броја иструктуре.
Овом приликом истакнуто је даПокрајински омбудсман у просеку има око 600 представки годишње, док је бројличних и телефонских обраћања институцији троструко већи. Грађани се највишежале на дуготрајност судских и управних поступака, као и на проблеме из областиурбанизма, социјалне и здравствене заштите. Као позитиван пример из радаПокрајинског омбудсмана истакнута је изузетно добра сарадња сарадња саполицијом на покрајинском нивоу, иако она, будући да је републички орган, нијеу надлежности Покрајинског омбудсмана.
Гости су овога пута посебно билизаинтересовани за могућност увођења и обављања медијације у радуПокрајинског омбудсмана, те им је овом приликом представљен и пројекат„Омбудсман као медијатор&рдqуо; током ког се представници општинских комисја запредставке и жалбе грађана, савета за међунасионалне односе, чланови мреже„Живот без насиља&рдqуо; и војвођански средњошколци обучавају за спровођењемедијације и њено започињање у својим локалним заједницама.

fixed-img