Picture of the authorPicture of the author
/ Нови Сад, уторак, 05.12.2006

Милорад Ђурић примио помоћника министра за информисање Црне Горе Жељка Рутовића

Читај ми

Читај ми
AA

Нови Сад, 5. децембар – Покрајински секретар за информацијеМилорад Ђурић примио је Жељка Рутовића, помоћника за информисање уМинистарству културе и медија Црне Горе, који је присуствовао данашњемсеминару о профилисању профитабилних радио и ТВ станица.
Данашњи сусрет сапомоћником за информисање у Влади Црне Горе, како је истакао Милорад Ђурић,био је прилика за размену искустава из области информисања и трансформацијеинформативног система, јер  Србија, Војводинаи Црна Гора, пролазе кроз слична искушења у транзицији и преуређењу медијскогпростора.
Милорад Ђурић је упознао госта са активностима Покрајинскогсекретаријата за информације. Он је саопштио своје ставове поводомуспостављања јавног медијског сервиса и уређења медијског простора у Војводини.
– Имајући у виду етничку структуру Војводине, Извршно већеВојводине и Покрајински секретаријат за информације поклањају велику пажњуинформисању на језицима националних мањина – рекао је Милорад Ђурић,објаснивши да, баш због специфичности покрајине Војводине, Србија има два јавнасервиса.Саговорници су нагласили да је размена искустава значајна забрже решавање отворених проблема и питања о улози комерцијалних телевизија ирадио станица у обавештавању грађана. Посебно је било речи о месту коједржавна администрација, на различитим нивоима, има у односима са комерцијалнимрадио и телевизијским станицама.
– Иако смо већ дубоко "загазили" у процеслегализације, доделе фреквенција и дефинисања медијског простора, постојенедоумице чије решавање подстиче размена мишљења, као начин да секонсултујемо и једни другима помогнемо. У изградњи демократског друштва улоганезависних и објективних медија је од највећег значаја и због тога се надам даћемо, на обострану корист,  успоставитиквалитетну сарадњу  – нагласио јеЂурић.
Жељко Рутовић, помоћник за информисање у Министарствукултуре и медија Црне Горе нагласио је да је потпуно природно и очекивано даједна стабилна, здрава и прогресивна медијска политика земаља ЗападногБалкана, у својој основи, буде нијансирана на здравој и доброј програмскојоснови европских вредности.
– У том духу Црна Гора развија свој медијски систем већ петугодину. На тим основама желимо и да развијамо сарадњу са суседима, јер јеширење граница људских права, унапређење слободе медија, развој слободногнезависног новинарства, као и систем саморегулације медија Западног Балкана одвелике важности за успешно поспешивање демократских процеса југоистока Европе,и брже остваривање стандарда у процесу прикључивања Европској унији – рекаоје Жељко Рутовић.
Како је Рутовић истакао, медијски простор Црне Горе иВојводине имају доста сродних карактеристика, а то су пре свега неговањемултикултурализма и мултинационалности.
– Нама је важно да са Покрајинским секретаријатом заинформације имамо здраву, стабилну и перспективну сарадњу, и разменуискустава, како би брже решили проблеме и изазове имплементације медијскогзаконодавства – рекао је Жељко Рутовић. – Брз трансфер слике, речи и звукадаје нам предност да комуницирано једни са другима, не само медијски, већ и уобласти културе, привреде и другим областима.

fixed-img