Picture of the authorPicture of the author
/ Нови Сад, субота, 01.09.2012

Мирослав Васин отворио ”Баношторске дане грожђа”

01092012_Vasin_Banostor%20ms

Читај ми

Читај ми
AA

Нови Сад, 1. септембар 2012. – Покрајински секретар за привреду, запошљавање и равноправност полова Мирослав Васин отворио је привредно-туристичку манифестацију „Баношторски дани грожђа".          
Ова манифестација одржава се већ шеснаест година, а циљ јој је промовисање културе винарства и виноградарства, као и обогаћивање војвођанске туристичке понуде.
– Иако не превелика, ово је једна од најлепших манифестација у Војводини, која се одржава између Фрушке горе и Дунава, рекао је Мирослав Васин и додао да ће се током ове и наредне године направити категоризација културних манифестација у Војводини, које ће бити подељене према атрактивности, величини и лепоти. Сходно тој категоризацији биће финансиране манифестације. Васин је оценио да „Баношторски дани грожђа" имају првенствено локални значај, али ако се претворе у манифестацију од ширег значаја, онда ће моћи да се каже да је то празник Фрушке горе, Дунава и вина, што су, такође, одличја Војводине. Васин је рекао да се вечерас на концерту очекује више од пет хиљада људи, колико је било и прошле године, што указује да манифестације у малим местима могу да привуку велики број људи, ако су добро осмишљене и ако имају атрактивне садржаје. Васин је рекао да све што се ради у Војводини има за циљ и отварање нових радних места, односно, развој привреде. Томе у прилог иде и чињеница да је овде недавно отворен један хотел, а планирано је да се отвори још један, јер је Баноштор сваке године све атрактивније туристичко место, које уз вино, може да пружи још доста квалитетних садржаја.
Председник општине Беочин Богдан Цвејић је подсетио да је пре седам година бригу о манифестацији преузела општина Беочин, са циљем да се развије винарство и вински туризам, као и да се афирмишу винари да производе више вина. – Пре пет година, овде је било свега између 50 и 100ха винограда, а сада има преко 350ха. Иначе, производи се преко хиљаду литара вина – у малим, породичним винаријама, којих већ има 15. Овакав успех постигнут је и захваљујући овој манифестацији, тако да се формира бренд баношторског, односно, беочинског вина, рекао је Цвејић и изразио наду да ће се у фрушкогорским месним заједницама, у наредном периоду, развијати и остале гране привреде, попут сточарства или воћарства.
Председник Месне заједнице Баноштор, Радивој Ракић је оценио да је овогодишњи род грожђа, услед временских прилика, изгубио око 20 одсто на тежини, али да је грожђе добило много на сласти, што га чини дуготрајнијим и изузетно добрим за вино.

fixed-img