Врдник, 20. децембар 2012. године – Покрајински секретар за привреду, запошљавање и равноправност полова, Мирослав Васин, отворио је стручни скуп под називом ,,Стандардизација и унапређење квалитета, безбедности и тржишне позиције производа са ознаком географског порекла" у хотелу ,,Термал" у Врднику. Данас и сутра, 20. и 21. децембра, биће одржан низ предавања о значајним сродним темама попут мотива потрошача за куповину традиционалних производа, брендирања производа, циљних тржишта и дистрибутивних путева производа са ознаком географског порекла и стандардизацији производа са ознаком.Мирослав Васин је нагласио да је предстојећа 2013. година веома значајна у погледу подизања свести о важности стандардизације и сертификације, као и свести о савременом маркетингу производа и о тржишној привреди. ,,Војводина је уложила велик напор и ресурсе у брендирању својих производа, али, ипак, то није довољно, стога је потребно наставити и унапредити досадашњу политику пословања. Потребно је доносити стратешке правце у складу са потребама и знањем које имамо и које тек треба да стекнемо. Наши главни спољно-трговински партнери су на првом месту Европска унија, а потом земље ЦЕФТА, док нам се отварају велике могућности на тржишту царинске уније Русија-Белорусија-Казахстан, као и на кинеском тржишту, уколико се изврше правовремена планирања. Услов који је пред нама је неопходност сертификације производа што гарантује квалитет, а поред тога и квантитет је велика ставка коју би требало испунити за потребе великих тржишта. То је разлог због чега би се требало удруживати у кластере. Потребно је заузети конкретан став, сходно нашим могућностима и потребама, а сама заштита географског порекла мора значити заштиту квалитета. Влада АП Војводине у 2013. години ће покушати да, кроз нови Програм за побољшање стања у области привреде, предузетништва и занатства, промени начин размишљања, свест и систем вредности. Сертификација је значајан стратешки правац Програма, а планира се издвајање средстава и за обуку произвођача и стицање знања. Други правац, као што је поменуто, било би удруживање у кластере, као и да се установи систем квалитета наших производа. Произвођачима који не поседују знак, а имају ту амбицију, потребно је пружити шансу да исти и добију, јер је у последњих неколико година напредак ознаке занемарен. Проблем лежи у чињеници да нам се новац и знатан проценат послова врте у оквиру сиве зоне, те се не евидентирају, али таква ситуација није безизлазна", рекао је Васин. Истакнута је и тежња да се значајна средства Покрајинског секретаријата усмере ка бањском, верском, салашком, гастрономском и винском туризму, постављању војвођанских вина на винске карте света и винском путу. ,,Потребно је развијати разноврсне садржаје у туристичкој понуди и развијати високи туризам у склопу здравственог. Лепота Војводине се огледа у производима и знаменитостима које је створила људска рука. Планирамо да усмераваћемо више новца на мање места и по квалитету пројекта", навео је ресорни секретар.Приоритет стручног скупа су разговори о дистрибуцији производа као кључном елементу, потом о економији обима и квалитета производа. Сертификација и процедура добијања знака представљају снажно интегрисање услуге, те одрживи концепт ових пројеката. Процес брендирања је симбол највишег степена одлучности и стања свести, а сами брендови су јединствен начин размишљања, који доприносе њиховој одрживости, јер је њихова улога да трају. У току данашњег блока предавања биће одржана и радионица на тему брендирања изнад самог бизнис модела.
Потребно је дефинисати циљне групе и канале дистрибуције. Оно што се намеће као нова идеја за 2013. годину је континуирана комуникација путем веб презентација, тестирања у реалном времену и многим другим савременим средствима, јер поседујемо корпус знања које је потребно поделити.Другог дана стручног скупа, 21. децембра 2012, предвиђене су теме које се тичу сертификације ГИ производа, емпиријског приказа сертификације ГИ производа Футошки купус, стандардизације и безбедности тржишне вредности ГИ производа.
/ , четвртак, 20.12.2012
Мирослав Васин отворио стручни скуп о сертификацији производа у Врднику
