Picture of the authorPicture of the author
/ Нови Сад, среда, 08.06.2022

Мировић: АП Војводина и Покрајина Штајерска интензивирају сарадњу

Читај ми

Читај ми
AA

Председник Покрајинске владе Игор Мировић и министар за културу, Европу, спорт и људске ресурсе у Влади Штајерске Кристофер Дрекслер потписали су данас Заједничку изјаву о сарадњи АП Војводине и те аустријске покрајине у областима привреде, образовања, заштите животне средине, културе и спорта.

„Желимо да обновимо и оснажимо наше партнерство, и очекујем да ће након овог документа наша сарадња бити мерљива конкретним пројектима које ћемо реализовати у наредном периоду. Информисан сам да је Војводина један од приоритета за Покрајину Штајерску у оквиру њихове политике за овај део Балкана и ми у томе видимо шансу за повезивање у областима од заједничког интереса. Желимо да створимо нове оквире и нове контакте да бисмо унапредили односе“, изјавио је председник Мировић.

Према његовим речима, договорени су састанци и разговори у циљу подстицања инвеститора из Штајерске за долазак у Војводину, а биће потписан и Споразум о сарадњи двеју привредних комора.

Како је истакнуто, приоритет је, између осталог, сарадња развојних института, посебно у ИТ сектору, пројекти у областима заштите животне средине и културе, као и повезивање младих.

„Људи желе посао, виши стандард и развој и наша обавеза је да радимо на томе. Желимо да уложимо напоре како бисмо заједно градили бољу будућност за наше грађане“, оценио је председник Мировић.

Министар за културу, Европу, спорт и људске ресурсе у Влади Штајерске Кристофер Дрекслер изјавио је да ће та покрајина Војводини посветити посебну пажњу.

„Важно нам jе да реализујемо конкретне пројекте и циљ нам је интеррегионална сарадња, а Покрајина Војводина се налази у нашој стратегији као партнер“, навео је Дрекслер.

Састанку су присуствовали и покрајински секретар за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу Александар Софић, покрајински секретар за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама Драгана Милошевић и министарка за привреду, туризам, регион, науку и истраживање у Влади Штајерске Барбара Ајбингер Мидл.

У вишедневној посети АП Војводини су и председница Парламента Штајерске Мануела Ком, представници Привредне коморе, Града Граца, Универзитета у Грацу и културних институција.

Синоћ је на Петроварадинској тврђави одржано „Штајерско вече“ са представницима АП Војводине и Покрајине Штајерске, на коме су учествовале привредне и политичке делегације.

Представници Штајерске посетиће и Институт „Биосенс“, Привредну комору Војводине, Музеј савремене уметности Војводине и Универзитет у Новом Саду.

Ово је прва званична посета делегације Штајерске некој покрајини након пандемије.

fixed-img