Picture of the authorPicture of the author
/ Нови Сад, уторак, 28.03.2023

Мировић и министарка Путрих о унапређењу сарадње АП Војводине и немачке покрајине Хесен

Читај ми

Читај ми
AA

Председник Покрајинске владе Игор Мировић и министарка за савезне и европске послове немачке покрајине Хесен Луција Путрих сагласили су се данас након састанка у Покрајинској влади да је привредна сарадња на узлазној путањи, те да постоје потенцијали да се прошири и у многим другим областима од заједничког интереса.

Председник Мировић изјавио је да је трећи сусрет са министарком Путрих веома значајан и да представља још један корак ка унапређењу односа двеју покрајина.

„Једна од најконкретнијих области за сарадњу јесте заштита животне средине, инвестирање у фабрике за производњу пијаће воде, пречистаче отпадних вода и друга постројења која се тичу заштите животне средине, што је једно од најважнијих питања за нас у Војводини“, нагласио је председник Мировић и додао да је важна подршка наших европских партнера.

Мировић је подсетио на то да је 2019. године у Хесену потписана изјава о сарадњи са АП Војводином, с намером да се она заиста и конкретизује.

„Обим привредне сарадње између двеју покрајина расте и постоје добри услови да се сарадња прошири и на друге области. Војводина је, према статистици, кључно место када је реч о немачким инвестицијама. Осим заштите животне средине, од изузетне је важности и сарадња у области образовања и културе“, изјавио је Мировић.

Председник је истакао да се Србија бори и да ће се изборити када је реч о њеном европском статусу, јер је то за нас централно и спољнополитичко, али и животно питање, додајући да се у бројним областима види колико је важна солидарност и подршка европских земаља када је реч о конкретним развојним пројектима, која имају велики значај за све грађане у Србији.

„Са Покрајинском владом имамо добру основу за сарадњу пуну поверења. Желимо да дамо допринос конкретним пројектима и ојачамо сарадњу у оквиру регионалног партнерства са фокусом на питањима из области заштите животне средине“, изјавила је министарка Путрих.

Покрајина Хесен једна је од шеснаест немачких федералних покрајина са више од шест милиона становника. Хесен је најбогатија немачка покрајина посматрано по БДП-у по глави становника, и 38. економија света, по укупном БДП-у.

Састанку су присуствовали и покрајински секретар за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу Александар Софић и покрајински секретар за урбанизам и заштиту животне средине Немања Ерцег.

fixed-img