Picture of the authorPicture of the author
/ Нови Сад, уторак, 10.01.2023

Мировић: Изградња три нова моста – будућност Новог Сада

Читај ми

Читај ми
AA

„Јавност мора да подржи изградњу три нова моста, зато што су ово пројекти за будућност Новог Сада, за будућност наше деце, за смањивање гужви, за здравији и много квалитетнији живот у Новом Саду – граду који се развија и расте веома брзо. Будимо поносни што смо генерација људи који реализују овај велики и важан подухват, јединствен у Европи. Не верујем да у овом тренутку постоји европски град у којем се граде три моста“, изјавио је председник Покрајинске владе Игор Мировић приликом представљања пројеката за нова три новосадска моста.

Реч је о мосту у продужетку Булевара Европе до Сремске Каменице, који ће бити, као и други мост – од Петроварадина до Ковиља – део Фрушкогорског коридора.

Трећи ће бити пешачко-бициклистички мост, који ће се градити на стубовима некадашњег моста Франца Јозефа са приступним саобраћајницама.

Важна вест је да се преко моста у продужетку Булевара Европе неће одвијати теретни саобраћај.

Према Мировићевим речима, Србија истрајава у одлуци да се овај посао финансира упркос великим тешкоћама које сви имамо, а имају их и друге земље у свету, с обзиром на економске последице изазване ратом у Украјини.

„Овако велики пројекти не би били могући без стратешке сарадње Републике Србије и Народне Републике Кине, јер до сада нисмо имали ниједан проблем са кинеским извођачима. Напротив, они су широм Србије изводили радове веома квалитетно и веома одговорно“, истакао је Мировић.

Председник је изразио захвалност онима који су ову одлуку донели и онима који ће учествовати у изградњи мостова – запосленима, пројектантима, надзорним органима, представницима кинеских и бројних домаћих компанија које ће бити подизвођачи.

Према Мировићевим речима, у Новом Саду ће бити изграђена три моста, али се не занемарује ниједна друга област живота и рада.

„Почињемо изградњу нове школе на Сателиту, реконструишемо и друге школе, као и сва три института у Сремској Каменици. Решавају се комунална питања, уз подршку државе Србије, изградњом пречистача и других система који ће бити повезани на њега. То је све могуће зато што је економија ове земље ојачала и дошло је до општег опоравка државе и привреде, а тога не би било без свих сјајних људи у компанијама које су дошле у Србију у последњих шест-седам година и које су створиле добит и за државу и буџет из којег финансирамо овако велике пројекте.

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић изјавио је да је укупна вредност инвестиције за ова три пројекта 360 милиона евра.

„Велики тренутак за Нови Сад, с обзиром на то да је реч о пројектима који ће обезбедити квалитетније одвијање саобраћаја. Упоредо са изградњом мостова, Нови Сад ће добити праву зелену оазу – простор који ће бити уређен по правилима струке“, истакао је Весић, подсетивши на то да Београд тренутно има пет мостова.

Министар је најавио да ће на градилиштима бити постављене баријере као заштита од буке.

„Чули смо данас аргументоване и стручне аспекте ових инфраструктурних пројеката. Они су од кључне важности за саобраћај јер ћемо га изместити и растеретити. Ови пројекти су у функцији свих грађана и зато ћемо уважити све смернице које се односе на очување и ревитализацију природе“, нагласио је директор „Коридора Србије“ Александар Антић.

„Присуствујемо историјској презентацији Новог Сада. Ово није важан дан само за наш град, већ и за Војводину и целу Србију. Смернице кажу да се изградњом моста не нарушава природна вегетација, а ми ћемо поступити по смерницама да се повећа зелени фонд који се данас налази на Шодрошу“, изјавио је градоначелник Милан Ђурић, који је захвалио председнику Републике Александру Вучићу, Влади Србије и председнику Мировићу, без чије подршке ови пројекти не би могли да се реализују.

На представљању пројеката учествовали су и државни секретар Министарства заштите животне средине Сара Павков, директор Института за низијско шумарство и животну средину Саша Орловић, представник Факултета техничких наука Вук Богдановић и представници кинеске компаније CBRC Александар Николић и Милијан Милић.

fixed-img