Picture of the authorPicture of the author
/ Нови Сад, субота, 21.01.2023

Мировић на обележавању Националног празника Русина

Читај ми

Читај ми
AA

Председник Покрајинске владе Игор Мировић обратио се вечерас у Врбасу на свечаној академији поводом Националног празника Русина, који се обележава у знак сећања на 17. јануар 1751. године и почетак насељавања Русина на територију данашње Војводине, истакавши да је овај празник – празник свих нас, који се од 2018. на предлог Покрајинске владе обележава као датум од покрајинског значаја.

„Од доласка Русина у ове крајеве прошло је преко 270 година, и желим да изразим најдубље поштовање за чињеницу да сте, упркос мноштву искушења која су историјске мене тог времена носиле, успели да сачувате колективну и појединачну самосвојност и препознатљивост. Русинска национална заједница има изузетан значај у етничкој, културној и конфесионалној разноликости наше земље, разноликости чије неговање и унапређивање јесте један од приоритета политике Покрајинске владе“, изјавио је Мировић.

Према Мировићевим речима, то потврђује из године у годину све већа подршка свим областима важним за очување идентитета свих националних мањина које живе у Војводини.

Мировић је подсетио на то да су директне субвенције листовима на језицима националних мањина са око 264 милиона динара, колико су износиле у 2016, повећане на 490 милиона у овој години. Од тога, за три листа на русинском језику – „Руске слово“, „Мак“ и „Захратку“ – биће издвојено 57,2 милиона динара или за четвртину више него у прошлој години.

Како је Мировић навео, Покрајинска влада пружа континуирану подршку функционисању редакција на русинском језику Радио-телевизије Војводине, као и образовању на матерњем језику на свим нивоима – од предшколског до факултетског.

„У оквиру конкурсног суфинансирања, пројекти заштите, неговања и представљања русинског нематеријалног културног наслеђа и издавачка делатност на русинском језику ове године биће подржани средствима за трећину већим од прошлогодишњих. Исто толико повећана је и подршка Заводу за културу војвођанских Русина као кровној организацији у очувању ваше културне самобитности, а тиме и идентитета у целини“, рекао је Мировић.

Председник Националног савета русинске националне мањине Јоаким Рац изјавио је да је ово шеснаеста година како се обележава Национални празник Русина, уз сећање на претке, истакавши да ће ова година бити у знаку побољшања образовања Русина и неговања језика и културе.

„Честитам на истрајности јер сте успели, упркос великим изазовима, да сачувате своју националну заједницу и обележите име Русина. Србија је поносна на чињеницу да у њој живе припадници бројних народа, а русинска заједница је препознатљив и драгоцен сегмент“, изјавио је министар за људска и мањинска права и друштвени дијалог Томислав Жигманов. Министар је нагласио да Војводина предњачи када су у питању подршка и високи стандарди који омогућују да се идентитет свих националних заједница негује и унапређује.

„Од доласка на ове просторе, Русини су давали значајан допринос нашој средини“, изјавио је председник Општине Врбас Предраг Ројевић и додао да ће уз подршку Покрајинске владе ове године почети изградња позоришне дворане, која ће бити нови културни центар повезивања свих становника те општине.

Свечаности су присуствовали и владика Георгије, амбасадор Украјине Володимир Толкач и други.

fixed-img