Picture of the authorPicture of the author
/ Нови Сад, петак, 10.06.2022

Мировић: Нова опрема за наводњавање вредна 659 милиона динара стиже у Војводину

Читај ми

Читај ми
AA

Председник Покрајинске владе Игор Мировић уручио је данас власницима пољопривредних газдинстава уговоре за суфинансирање набавке опреме и система за наводњавање, истичући да ће реализацијом ових пројеката бити створени услови за наводњавање додатних више од 3.500 хектара пољопривредног земљишта.

Путем конкурса је суфинансирано 675 уговора, чија је укупна вредност 659 милиона динара, од чега је Покрајинска влада обезбедила 370 милиона динара, а остатак пољопривредна газдинства.

Председник Мировић је истакао да је само Покрајинска влада од 2016. до 2020. године у ове намене уложила 2,5 милијарди динара, чиме су створени услови за наводњавање 43.000 хектара. Тим средствима је, како је навео, суфинансирана набавка 430 тифона, преко 2.000 пумпи и агрегата, 90 соларних система за наводњавање и 68 савремених система за наводњавање типа „ренџер“ и „пивот“.

Према његовим речима, од 2016. године до данас, у изградњу и реконструкцију регионалних и двонаменских система за наводњавање, финансираних из такозваног Абу Даби развојног фонда, у Војводини је у ову област уложено око 65 милиона долара, чиме су створени предуслови за још бољу искоришћеност водних ресуса и веће приносе на пољопривредним газдинствима.

„То је резултат нашег заједничког вишегодишњег рада, јер нам је циљ повећање обрадивих површина са опремом и системима за наводњавање, унапређење квалитета свих оних производа које наша пољопривреда може да створи и повећање приноса. Стога ће Покрајинска влада наставити да увећава средства за набавку најсавременије опреме у пољопривреди јер је производња хране данас једна од најважнијих тема, имајући у виду глобалне проблеме“, изјавио је председник Мировић.

Покрајински секретар за пољопривреду, водопривреду и шумарство Чедомир Божић рекао је да Покрајинска влада континуирано улаже у набавку опреме и изградњу система за наводњавање, те да је резултат тих инвестиција унапређење пољопривредне производње константним повећањем површина обухваћених тим системима.

 

 

fixed-img