Picture of the authorPicture of the author
/ Нови Сад, петак, 12.08.2022

Мировић отворио Словачке народне свечаности у Бачком Петровцу

Читај ми

Читај ми
AA

Председник Покрајинске владе Игор Мировић отворио је вечерас у Бачком Петровцу Словачке народне свечаности, поручивши да је реч о најзначајнијој националној, културној и духовној манифестацији Словака у Републици Србији.

Подсетивши на то да су од доласка Словака у ове крајеве прошла готово три века, председник Мировић оценио је да су то била три века искушења, покушаја асимилације, негирања њихове самобитности, али да су се од свега тога одбранили љубављу према свом пореклу, непоколебљивом оданошћу завету својих предака, чудесним сликарством и пословичном вредноћом.

Према Мировићевим речима, односи Републике Србије и Словачке су традиционално добри и пријатељски, а један од најважнијих и најчвршћих мостова те сарадње и пријатељства јесте управо словачка заједница која овде живи.

„Етничка, културна и конфесионална разноликост једна је од најважнијих карактеристика Војводине и целе наше државе, а њено очување и унапређивање, чему словачка национална заједница даје посебну боју, посебан је приоритет Покрајинске владе и тако ће бити и у будућности“, рекао је председник Мировић. 

Овом приликом председник Мировић је подсетио и на системску и континуирану подршку Покрајинске владе образовању на матерњем језику, словачким културним институцијама, те информисању на словачком.

„Дан одржавања ових свечаности је, истовремено, и ваш национални празник и ја вам га – у име Покрајинске владе и своје име – од срца честитам, уз подсећање да је тај дан проглашен и за празник од значаја за целу нашу покрајину“, поручио је председник Мировић.

Амбасадор Словачке у Србији Федор Росоха рекао је да ова манифестација сведочи о истрајности, великој страсти и непрестаном настојању Словака да сачувају своју културу, језик и националну свест.

„Током три дана Словачких народних свечаности показаћемо најбоље што смо као народ стварали“, изјавио је председник Матице словачке у Србији Бранислав Кулик.

„Србија има позитиван приступ у спровођењу своје државне политике у односу на словачку националну мањину у интересу очувања њене националне и културне свести и словачког језика, а свему томе доприносе пријатељски и историјски односи наша два народа“, оценила је потпредседница Националног савета словачке националне мањине Татиана Вујачић.

Председница Општине Бачки Петровац Јасна Шпрох истакла је да је поносна што су Свечаности, од оснивања, нераздвојни део Бачког Петровца, поручивши да је њихова мисија да се подржи словачки национални идентитет.

Ове свечаности обухватају смотру словачког фолклора, изложбе, позоришне представе, спортске, забавне и друге садржаје који на најбољи начин представљају обичаје, традицију и културни живот Словака.

Манифестација траје до 14. августа, а поред Бачког Петровца, програми се одржавају и у Кулпину, Бачкој Паланци и Ковачици.

Вечерашњем догађају присуствовали су и Дејан Савић, саветник председника Републике Србије за културу, потпредседник Покрајинске владе Бранко Ћурчић, покрајински секретар за финансије Смиљка Јовановић, директор Управе за капитална улагања Војводине Милош Малетић и друге званице.

fixed-img