Picture of the authorPicture of the author
/ Нови Сад, четвртак, 16.11.2023

Мировић присуствовао потписивању Уговора за припрему пројектне документације за свеобухватно уређење Сремских Карловаца

Читај ми

Читај ми
AA

У Покрајинској влади је данас потписан Уговор за припрему пројектне документације за свеобухватно уређење Сремских Карловаца, за коју је из покрајинског буџета издвојено 137 милиона динара.

Уговор су, у присуству председника Игора Мировића, потписали директор Покрајинског завода за заштиту споменика културе Саша Мартиновић и директор фирме ДБА архитекта Ђорђе Бајило.

„Први пут смо, када је реч о модерној историји Сремских Карловаца, професионално приступили припреми овог великог посла и верујем да ће тимови састављени од архитеката и инжењера свих струка одговорити овом сложеном задатку, уз подршку Покрајинске владе, Завода за заштиту споменика културе Републике Србије, карловачке локалне самоуправе и надлежних комуналних предузећа“, рекао је Мировић.

Реч је о зони амбијенталне заштите, што је први и највиши степен заштите споменичког наслеђа. У том обухвату је 1.200 кућа, а на основу стручних критеријума биће одређено које ће се обнављати.

Након израде пројектне документације, створиће се услови да се изгради нова инфраструктура, уреде улице и фасаде уз пуну координацију са локалном самоуправом.

„Урадићемо све да би Сремски Карловци били уређени по узору на друге европске градове тог значаја и величине. Сви заједно треба да се окупимо око овог великог задатка и да се у овој припремној фази обезбеди све што је потребно да у наредним годинама Сремски Карловци по уређености подсете на изглед и привлаче туристе као Сентандреја у Мађарској“, навео је Мировић.

Према Мировићевим речима, Сремски Карловци добиће наредне године и бројне нове садржаје, и идеја је да у првој половини године буде уређена и стаза од Стражилова до Бранковог гроба.

„За то смо пре шест месеци издвојили новац, задужили ЈП ′Национални парк Фрушка гора′ да реализује тај пројекат у години у којој обележавамо 200 година од рођења песника Бранка Радичевића“, нагласио је Мировић.

Потписивању уговора присуствовали су покрајински секретар за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама Драгана Милошевић и председник Општине Сремски Карловци Александар Стојкечић.

fixed-img