Picture of the authorPicture of the author
/ Нови Сад, петак, 18.11.2022

Мировић: Васко Попа великан у  нашем културном и духовном идентитету

Читај ми

Читај ми
AA

Председник Покрајинске владе Игор Мировић обратио се данас на научном скупу поводом стогодишњице рођења великана наше поезије Васка Попе, истакавши да је овај скуп – скуп сећања и оживотворење његовог непролазног дела.

„Године 1953. излази прва песничка збирка Васка  Попе ′Кора′, а три године касније и ′Непочин поље′. Већ својом првом збирком Попа је јасно дефинисао своју поетику и срушио до тада важеће каноне заменивши баналност песничких порука  мисаоношћу и асоцијативношћу, а форму из темеља уздрмао песмама без риме и знакова интерпункције“, рекао је Мировић.

Председник је додао да су осам објављених Попиних књига заправо једна књига – света књига песама и песништва – мајсторска библија стиха.

„Попине песме су једна врста истраживачких станица сазданих од стихова, трагања од човековог атома, до бескрајног космоса. Попа је загонетан, и зато и данас са правом, цитираћу Михајла Пантића, о песниковом опусу говоримо као о ′посебном јединственом сазвежђу Попа′“, рекао је Мировић.

Председник је истакао да се Попа сврстао у онај низ овостраних великана који су не само српској поезији и прози, него и нашем културном и духовном идентитету у целини дали непроцењив допринос.

„Потврди свега тога и новим сагледавањима Попине поезије и његовог свеукупног књижевног опуса посвећен је и овај научни скуп, који не слави само стогодишњицу његовог рођења већ и непролазност његовог дела, а за чију организацију Матица српска свакако заслужује највеће поштовање“, нагласио је Мировић.

Председник Матице српске проф. др Драган Станић рекао је да се данас обележава стогодишњица рођења не само великог српског, него и великог светског песника.

„Попа је успео да интегрише дубинске, културолошке, симболичке слојеве српске културе и да их представи на убедљив начин, тако да је читав свет заиста био задивљен оним што је стварао“, навео је Станић и додао да се  Матица српска посебно ангажовала у обележавању овог важног јубилеја, јер је Попа био везан за ову установу својим непосредним деловањем.

Проф. др Јован Делић, потпредседник Матице српске и дописни члан Српске академије наука и уметности рекао је да је Васко Попа громада у српској поезији друге половине 20. века.

„Попа је успоставио континуитет са авангардном поезијом. Он је песник слободног стиха који је са тим стихом урадио највише што се може урадити на плану песничке строгости“, истакао је Делић.

Помоћник министра културе Радован Јокић рекао је да се данас обележава драгоцен датум у српској култури. Он је нагласио да је Васко Попа родоначелник савремене српске поезије и захвалио је Матици српској на вредном подсећању на овог великог песника.

fixed-img