Picture of the authorPicture of the author
/ Нови Сад, уторак, 26.03.2024

Мировић: Заједничким радом до смањења регионалних разлика

Читај ми

Читај ми
AA

Председник Покрајинске владе Игор Мировић отворио је данас у Врднику други Форум о регионалном развоју АП Војводине, на којем се разговарало о новим могућностима и моделима одрживог регионалног развоја.

Председник Мировић истакао је да су овакви скупови важни јер имамо изражена мање развијена подручја, те да је значајно разменити искуства и конкретна знања у циљу смањења регионалних разлика.

Како је навео, анализа једног од најважнијих економских параметара развијености показује да Јужнобачки округ у бруто друштвеном производу Војводине учествује са 45 процената, а Западнобачки и Севернобанатски заједно са нешто више од 10 процената.

„Иако је Војводина развијенији део наше земље, постоји несклад између развијених и мање развијених подручја и то је један од кључних изазова у овој области који захтева заједнички рад Владе Републике Србије, Покрајинске владе, локалних самоуправа, цивилног сектора, развојних агенција и партнера из ЕУ, како би се дошло до механизама који би помогли бржем развоју мање развијених средина“, изјавио је председник Мировић.

Председник Покрајинске владе рекао је да је један од највећих проблема демографско питање, јер у појединим крајевима постоји велики одлив људи из мањих у веће средине.

„Људе у мање развијеним местима треба мотивисати да остану у својим срединама како општим инвестицијама тако и квалитетнијим радом свих институција попут школа и болница, и то је нешто са чиме се у наредном периоду морати снажније суочити“, навео је Мировић.

У фокусу рада Форума, који је окупио представнике јавног, приватног и цивилног сектора, налазе се три теме – институционална и финансијска подршка регионалном развоју, економски развој и заштита животне средине.

Шеф Одељења за сарадњу Делегације Европске уније у Србији Никола Бертолини рекао је да је важно да ЕУ пружи подршку Србији како би се унапредио развој на регионалном нивоу и како би се Србија припремила за коришћење структурних и регионалних фондова Уније.

Форум о регионалном развоју организовао је конзорцијум пет регионалних развојних агенција Војводине – Банат, Бачка, Срем, Панонрег и Јужни Банат, уз подршку Покрајинске владе.

„Окупили смо се како бисмо утврдили кључне кораке у разумевању даљег економског развитка АП Војводине и целе Републике Србије и очекујемо да ће изнете идеје довести до конкретних резултата и закључака који ће омогућити даљи просперитет“, изјавио је директор РРА Бачка Александар Дунђерски.

Догађају је присуствовао и покрајински секретар за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу Александар Софић.

fixed-img