Picture of the authorPicture of the author
/ Нови Сад, среда, 15.11.2006

Мр Бојан Пајтић и др Милош Лучић данас посетили Породилиште

Читај ми

Читај ми
AA

Нови Сад, 15. новембар – Тешка ситуација у новосадскомПородилишту, односно на Клиници за гинекологију и акушерство,  где је вода за пиће здравствено неисправна, била је разлог данашње посетеКлиници председника Извршног већа АП Војводине мр Бојана Пајтића и покрајинскогсекретара за здравство и социјалну политику др Милоша Лучића.
Мр Бојан Пајтић је подсетио да је Покрајинска владаиздвојила 320 милиона динара да би се направило најмодерније породилиште уЕвропи, а не да би се труднице, породиље и бебе купале водом из канистера, ажене пиле флаширану воду. Он је инсистирао да још данас морају почети радови накопању и на замени цеви у водоводном систему. Децидно је изјавио да ће данасбити поднете кривичне пријаве против извођача радова, који су показали немар, асанкционисано ће бити и понашање запослених у Клиничком центру «Нови Сад»,који нису реаговали на време и на прави начин. Недопустиво је да  дуже време вода и даље није исправна и да се не користи за пиће.
– Извођач радова је показао јавашлук, недовољно стручно суурадили посао. На данашњој седници Извршног већа детаљно ћемо утврдити мерекоје ћемо предузети. Покрајински секретаријат за здравство ће тачно дефинисатико ће трпети последице због овог немара. Тражићемо накнаду штете од извођача иподизвођача, јер свој посао нису урадили како треба, па слика Породилиштаподсећа на деветнаести век. Кривичне пријаве и тужбе биће санкција за овуситуацију – рекао је мр Бојан Пајтић.
Др Милош Лучић је рекао да је неодрживо што се проблем нерешава. Он је инсистирао да се објасни настала ситуација, уз увид у грађевинскидневник, где мора да постоји запис о томе ко је направио грешку. Др Лучић јеинсистирао да жене и бебе буду безбедне, рекавши да је ружно када се помедијима праве акције за донаторе флаширане воде, када за то нема потребе. Позакону, руководство Клиничког центра је једино одговорно за функционисањеПородилишта. Др Лучић је подсетио да је Породилиште направила Покрајина, да јеград Нови Сад уложио само 50 милиона динара, а да се градски функционери хвалекао да су главни финансијери. Уместо тога, одговорни из управе града и изЗавода за изградњу града требало би да се укључе у решавање проблема, јерпоседују документацију, чијим увидом би се лакше решио проблем.
По речима заменика директора Клинике за гинекологију иакушерство проф. др Ференца Дујмовића, радови на отклањању квара водоводнихинсталација почели су данас, уз ангажовање једног од подизвођача. Иако су радовиу току, у Породилишту ће редовно функционисати операциона сала, породилиште исобе за боравак мајки. Аудио извештај можете преузети овде…

fixed-img